Valkosipuli alkaa haista rahalle

Kuuden vuoden käsityön jälkeen ruokolahtelainen Vesa Mättö on myynyt ensimmäiset talvivalkosipulinsa. Hangesta nousevat itusilmut ovat saaneet miehen herkistymään.

Teemu Saintula

RUOKOLAHTI. Vesa Mättö myi kasvattamiaan talvivalkosipuleja ensimmäistä kertaa viime keskiviikkona. Kuusi vuotta tilansa mailla kynsilaukkaa hiljaisesti viljellyt mies myhäilee tyytyväisenä.

-Yhteensä kolmekymmentä kiloa meni.

Mätön ensimmäinen kunnon talvivalkosipulisato Ruokolahden Virmutjoella on 200 kiloa. Ensi vuonna mies saanee jo tuhannen kilon sadon. Tuolla määrällä hän nousisi suurten valkosipulituottajien joukkoon Suomessa.

Mättö myi ensimmäiset talvivalkosipulit noin 30 euron kilohintaan. Tällä hinnalla hänen ensi vuoden satonsa arvo olisi 30?000 euroa.

Mättö uskoo, että isoille talvivalkosipuleille ostajia löytyy.

MÄTTÖ innostui valkosipuleista kuusi vuotta sitten, kun hän näki netissä pätkän kynsilaukan kasvattamisesta.

Työkyvyttömyyseläkkeellä olevalla miehellä oli aikaa. Siitä alkoi takapihalla pitkä ja kärsivällinen työ Siperiasta kotoisin olevan sipulilajin kanssa.

-Ajattelin, että jos se kasvaa siellä, kasvaa se täälläkin, Mättö naurahtaa.

Mättö muutti Ruokolahden Virmutjoelle seitsemän vuotta sitten. Mies asui aiemmin Imatralla, jossa hän pyöritti elokuvateattereita. Mätön perheeseen kuuluu lisäksi vaimo ja lapset.

KOSKA talvivalkosipulit ovat kalliita, Mättö osti niitä aluksi vain 1,5 kiloa. Sen jälkeen hän on kasvattanut uusia valkosipuleitaan ensisijaisesti siemenistä. Talvivalkosipuli on yksivuotinen laji, mutta homman saaminen nykyiseen laajuuteen siemenistä alkaen on vienyt aikaa.

Siemenistä tulee talvivalkosipuleita hitaasti. Mätöllä roikkuu autokatoksen naulassa kesää viettäviä ensimmäisen ja toisen vuoden talvivalkosipuleita. Syksyllä mies laittaa ne takaisin maahan.

Homma helpottuu jatkossa, koska Mättö pystyy pistämään maahan yhä enemmän isoja talvivalkosipulien kynsiä. Mätön valkosipulipalsta on nyt noin 20 aaria. Mies haeskelee parhaillaan sopivaa palstaa laajeneville tiluksilleen.

VALKOSIPULIN kasvattaminen on raskasta käsityötä. Valkosipuliviljelijä voi käyttää koneita apuna vain vähän, koska valkosipulin siemenet ja kynnet pitää saada maahan oikein päin.

-Olen tehnyt tilalla jotakin joka päivä kuuden vuoden ajan, kun lunta ei ole ollut maassa.

Talvella mies keskittyy kauniin palstansa ihailuun.

-Valkosipulin itusilmut nousevat hangesta, mies kertoo kaihoisasti.

Mättö myy tämän vuoden ja ensi vuoden sadoistaan noin neljä viidesosaa. Loput hän laittaa maahan tekemään uutta satoa.

Mätön mukaan talvivalkosipulien saamisen ensi vuoden elokuussa varmistaa parhaiten tekemällä tilauksen nyt syksyllä.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Vesa Mättö on ahkeroinut hiljaisesti monta vuotta tällä valkosipulipalstallaan Ruokolahden Virmutjoella.

Kaakkois-Suomessa aiemmin kolme yrittäjää Koko maassa valkosipulia tuotti ja myi ammattimaisesti 58 tilaa vuonna 2010.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella oli kolme tilaa. Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen kuuluvat Etelä-Karjala ja Kymenlaakso.

Satoa tuli Suomessa 16?800 kiloa ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella 1?600 kiloa.

Lähde: Puutarhatilastot 2010. Tilastot kertovat ammattimaisesta valkosipulinviljelystä. Käytännössä monen tilastossa olevan valkosipulinviljely on pienimuotoista.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula