Fazer laajentaa jälleen Lappeenrannassa

Suklaamakeisten tuotantoa siirtyy Ruotsista Lappeenrantaan. Uusia työpaikkoja on luvassa reilut puolenkymmentä.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Fazerin makeistehtaan tuotanto laajenee jälleen Lappeenrannassa. Fazer investoi noin kolme miljoonaa euroa suklaarakeistamon laajennukseen, joka rakennetaan pakkaamon yläpuolelle tehtaan kolmanteen kerrokseen.

600 neliömetrin laajennuksen myötä vuosituotantokapasiteetti kasvaa miljoona kiloa. Viime vuonna tehdas tuotti yhteensä 18,5 miljoonaa kiloa makeisia.

Laajennusosan rakennusurakoitsija valittaneen tämän vuoden loppupuolella, ja uudisosan on tarkoitus olla valmis syksyllä 2011. Laiteasennusten jälkeen tuotanto käynnistynee vuoden 2013 alussa.

Uusia työpaikkoja investointi tuo kuutisen kappaletta. Tällä hetkellä tehtaalla on noin 350 työntekijää.

Laajennusosaan siirtyy Fazerin suklaapäällysteisten makeisten tuotantoa Ruotsin Ljungsbrosta Cloettan tehtaalta. Tärkein Ljungsbrosta Lappeenrantaan siirtyvä makeinen on Kina-suklaamakeinen.

Fazer ja Cloetta yhdistyivät Fazer Cloetaksi vuonna 2000, mutta jakautuivat jälleen kahdeksi yhtiöksi 2008—2009.

Lappeenrannan tehtaaseen on 1990-luvun puolivälistä saakka keskitetty makeistuotantoa sekä Suomesta että muista Pohjoismaista. Viime vuonna tehtaan tuotanto ylsi kaikkien aikojen ennätykseen.

Tehtaanjohtaja Taisto Pitkänen on tyytyväinen 1990-luvun alussa pahasti alamaissa olleen tehtaan nykytilaan. Tehdasalueen kaikki rakennukset ovat nyt täyskäytössä, ja uusin investointi vaatii kokonaan uuden rakennuksen rakentamista.

— Vuonna 1995 käytössämme oli 12 000 neliötä, nyt 42 000 neliötä, Pitkänen vertaa.

Lappeenrannassa Fazer työllistää myös Myllymäessä sijaitsevan leipomonsa kautta noin sata ihmistä. Viime vuonna leipomon tuotanto oli 11,5 miljoonaa kiloa, mistä piirakoiden osuus oli 70 prosenttia. Lappeenrannassa leivotaan kaikki Fazerin karjalanpiirakat, joiden menekki on ylittänyt kaikki odotukset.

Viimeisten viiden vuoden aikana piirakoiden myynti on kymmenkertaistunut, eikä nykyinen karppausvillitys ole hillinnyt menekkiä. Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Petri Kujala sanoo, että Ruotsi eli vastaavaa karppaushuumaa neljä vuotta sitten. Nyt tilanne on siellä jo rauhoittunut, ja leipä käy taas paremmin kaupaksi.

Myös Lappeenrannan leipomoon on investoitu paljon. Viimeksi viime vuonna uusittiin uunit. Kujalan mukaan seuraavaksi täytynee uusia riisipuuronkeittoon tarkoitettu laitteisto, jotta tuotantokapasiteetti vastaa kysyntää.

Makeistehtaan ja leipomon ohella Fazerilla on Lappeenrannassa ja muualla Etelä-Karjalassa 18 Amica- ja Fazer-ravintolaa, joilla on noin 60 työntekijää.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara