Matkailijamäärät ovat kasvaneet reipasta vauhtia Etelä-Karjalassa

Ulkomaalaisten yöpymisiä on kirjattu enemmän kuin kotimaisten matkailijoiden yöpymisiä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Jyrki Nuottimäki

ETELÄ-KARJALA vetää matkailijoita aikaisempaa enemmän. Gosaimaan tilaaman tuoreen matkailun seurantaraportin mukaan yöpymiset kasvoivat alkuvuodesta peräti 11 prosenttia edellisvuodesta.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n eri lähteistä keräämän seurantaraportin mukaan yöpymiset ovat kasvaneet tänä vuonna joka kuukausi verrattuna edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen.

— Hyvältä raportti näyttää. Siellä on pelkkiä kasvuprosentteja, kommentoi Gosaimaan projektipäällikkö Suvi Ahola.

Aholan mielestä kehitys vahvistaa kuvaa siitä, että Etelä-Karjala on oikeasti kansainvälinen maakunta.

— Venäläisten jatkuvasti kasvava osuus toki näkyy tilastoissa, mutta olemme saaneet lisää matkailijoita myös muualta Euroopasta. Markkinointityö on tuottanut tulosta, mutta on siinä mukana myös lentoliikenteen vaikutusta.

IMATRAN Kylpylän toimitusjohtaja Hannu Saarinen uskoo satsausten maakunnan yhteismarkkinointiin vaikuttaneen positiivisesti matkailijamäärien kasvuun.

— Sähköisten palvelukanavien kasvavalla käytöllä on valtava merkitys matkailulle. Keski-Eurooppaan suunnatut panostukset ja lentoliikenteen hyvät kohteet tuovat lisää uusia matkailijoita maakuntaan.

Saarisen mukaan kylpylän vetovoima jatkui hyvänä myös heinä- ja elokuussa. Majoitusvuorokausissa on 20 prosentin kasvu tammi—heinäkuussa ja käyttöaste on ollut 74 prosenttia.

EEKOON toimialajohtaja Pertti Timonen kertoo heinäkuun olleen edellisen vuoden tasolla ja elokuussa yöpymiset kasvoivat jonkin verran. Hotelli Lappeen käyttöaste oli heinäkuussa 95 prosenttia, kesä- ja elokuussa käyttöasteet olivat noin 85 prosenttia.

— Kesäkuukaudet ovat aina vilkkaita. Sitä ovat vielä lisänneet venäläisten yöpymiset. Ne selittävät kokonaiskasvun.

Scandic Patrian hotellinjohtaja Tomi Saarelainen kertoo kesän yöpymisvuorokausien asettuvan viime vuoden tasolle, jolloin oli ennätysvuosi.

SEURANTARAPORTTI kertoo vain alkuvuoden luvuista kesäkuun loppuun saakka.

Mielenkiintoista tilastoissa on se, että ulkomaalaisten yöpymisiä kirjattiin enemmän kuin kotimaisten matkailijoiden yöpymisiä. Ulkomaalaiset yöpyivät majoitusliikkeissä 117 767 vuorokautta, kun suomalaisten yöpymisvuorokausia oli 113 668.

Venäläisten osuus yöpyneistä ulkomaalaisista oli peräti 87 prosenttia. Kasvua edellisvuoteen oli 22 prosenttia. Myös muiden ulkomaalaisten yöpymiset lisääntyivät alkuvuodesta saksalaisia lukuun ottamatta.

Muualta Euroopasta tuleva matkailijavirta miellyttää Suvi Aholaa.

— Kunhan heinä- ja elokuun tilastot ovat valmiina, saksalaistenkin osuus kasvaa, koska heidän kesälomansa alkoivat myöhemmin.

Etelä-Karjalan seurantakatsauksen

satoa 1.1.—30.6.2011

Majoitusmyynnin arvo oli yhteensä 11,3 miljoonaa euroa. Lappeenrannan osuus oli 5 miljoonaa euroa.

Venäläisten yöpymisvuorokausia kertyi 103 000. Yöpymisiä oli eniten tammikuussa, jolloin venäläiset käyttivät 23 816 yöpymisvuorokautta. Kesäkuussa vastaava luku oli 16 910. Kovin 66 prosentin kasvu edellisvuoteen verrattuna kirjattiin toukokuulle, jolloin venäläisillä oli 15 143 yöpymisvuorokautta.

Matkailijoista lähes kaksi kolmasosaa (65 %) tulee vapaa-ajan matkalle Etelä-Karjalaan. Työmatkalaisia oli noin kolmannes (32 %).

Lähde: Gosaimaa Oy / Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki