Categories
Artikkelit

Happi loppui Riutanselän syvänteissä Pien-Saimaalla

Ilkka PohjalainenLAPPEENRANTA. Läntinen Pien-Saimaa oli päättyneenä kesänä historiallisen huonossa kunnossa.Happi loppui Riutanselän syvänteissä 17. heinäkuuta, kertoi projektikoordinaattori Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta. Vesikerrokset pyörähtivät jälleen 24. syyskuuta, ja happitasapaino parani. Samalla nousi kuitenkin pohjan ravinteita, kuten fosforia, levien syötäväksi.Levä sinänsä kuuluu sekin luontoon, mutta on oire jostakin.Järven ulkoisen kuormituksen vähentäminen on ainut pysyvä, joskin hidas keino parantaa järveä. Lisävedellä lantraaminen on nopea mutta kallis. Lisäveden johtamisen mahdollisuutta Suur-Saimaasta Pien-Saimaaseen on selvitetty Pien3D-nimisessä hankkeessa. Siinä on nyt päättynyt ympäristövaikutusten arviointi (YVA), josta tehty selostus oli kesän nähtävillä.Tutkijat arvioivat YVA-selostuksessa viiden vaihtoehdon vaikutukset. Vaihtoehdoista kolmessa pumpataan lisävettä, yhdessä ei tehdä mitään ja yhdessä parannetaan Pien-Saimaan tilaa muilla keinoin kuin lisävettä johtamalla.Varsinaisten vaihtoehtojen kylkiäisinä YVA-selostuksessa mainitaan mallinnuksessa mukana olleita lisävaihtoehtoja, joiden ympäristövaikutuksia ei ole tarpeeksi tutkittu. Niissäkin lisättäisiin Pien-Saimaan veden kiertoa ja Suur-Saimaan veden otossa mahdollisesti tyydyttäisiin Vehkataipaleen nykyiseen pumppaamoon.Varsinainen yhteysviranomaisen arvio Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta on luvattu täksi päiväksi. Tiistaina kokoontuva pumppaamo-ohjausryhmä valitsee suosikkinsa, ja rahoituspäätökset tekevät maksajat, eli valtio ja kunnat.— Meidän on valittava toteuttamiskelpoinen, järkevän hintainen suunnitelma, josta saadaan maksimihyöty. Samalla on turvattava puhdas vesi Lappeenrannan kaupungille sekä UPM-Kymmenelle, kertoi pumppaamohankeryhmän puheenjohtaja Marjut Sassi.— Rahoitusta kuitenkin lähdetään hakemaan, Sassi kertoi Pien-Saimaan suojeluyhdistykselle torstaina.— Hoitokalastus jatkuu täsmäiskuina esimerkiksi rysiä kierrättämällä, kertoi kalatalousneuvoja Vesa Tiitinen Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksesta.

Ilkka Pohjalainen

Kirjoittaja: