Kaupungintalon kylkeen saattaa kasvaa oikeus- ja poliisitalo

Ison-Kristiinan laajennus, poliisitalon peruskorjaus ja laajennus sekä oikeustalo kaupungintalon kylkeen saattavat toteutua samassa hötäkässä.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungintalon tuntumassa saatetaan rakentaa ensi ja seuraavana vuonna monella työmaalla. Jos hyvin käy, ensi vuonna käynnistyy Ison-Kristiinan laajennus teattereineen, poliisitalon peruskorjaus ja laajennus sekä kaupungintalon laajennustontin rakentaminen. Ison-Kristiinan laajennuksen ja kaupungintalon väliselle tontille tulisi oikeustalo.

Suunnitelmat ja neuvottelut kaikista näistä hankkeista ovat pitkällä, mutta päätökset puuttuvat.

CITYCON päättää Ison-Kristiinan laajennuksesta ja peruskorjauksesta vuoden lopulla, jolloin myös Lappeenrannan kaupunki päättää laajennukseen kaavaillusta kaupunginteatterista.

Ison-Kristiinan laajennus etenee nyt entistä varmemmin, kun kaupunginhallitus maanantaina päätti, ettei kaupunki salli erikoiskauppaa Leiriin.

-Päätöksen ansiosta käynnistämme nyt tämän Ison-Kristiinan hankkeen täydellä teholla. Tähän asti on jouduttu vähän jarruttelemaan, kertoo Cityconin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Jukka Posti.

Laajennuksen rakentamisen pitäisi alkaa ensi vuoden syksyllä.

KAUPUNGINTALON laajennukseen varattu tontti uhkaa jäädä Ison-Kristiinan laajennuksen toteutuessa mottiin. Tontti pitäisi rakentaa nyt, koska myöhemmin se olisi hankalaa.

Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski uskoo tontin täyttyvän.

-Oikeustaloahan siihen viritellään, mutta päätöstä ei ole vielä saatu. Oikeusministeriö kyllä tietää kiireemme. Alakertaan tulisi kaupungin tarvitsemia tiloja muun muassa arkistolle.

Cityconin Posti sanoo Cityconin olevan kiinnostunut katutason liiketiloiksi sopivien tilojen vuokraamisesta.

OIKEUSTALON paikkaa ei ole vielä päätetty oikeusministeriössä. Ministeriön hallinto-osaston päällikön Kari Kiesiläisen mukaan kaupungintalon vierustapaikkaa selvitetään yhtenä vaihtoehtona.

-Tiedämme hyvin kaupungin kiireen tässä, mutta se ei tätä asiaa ratkaise.

Ylitarkastaja Jarkko Mannerhovi oikeusministeriöstä tuo esiin myös vaihtoehdon, jossa kaupungintalon vieressä sijaitsevan poliisitalon ja oikeushallinnon tilaratkaisua mietittäisiin yhdessä.

-Tästä on neuvoteltu poliisihallinnon kanssa. Suomessa on tehty myös yhteisiä oikeus- ja poliisitaloja, mistä on omat synergiaetunsa.

ETELÄ-KARJALAN POLIISIN apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen uumoilee, että poliisitalo peruskorjataan pian ja että poliisitalo saa lisätilaa, kun käräjäoikeus muuttaa pois poliisilaitoksen viereisestä Teletalosta. Lisätilaa voi tulla myös postin lajittelusta.

-Tämä on tällainen ketjureaktio ja ajolähtötilanne, kuvailee Nyyssönen.

-Oikeustalon ja poliisilaitoksen yhteiskuviota on syytä selvittää, esimerkiksi on harkittava, pitäisikö tulevan oikeustalon ja uudistetun poliisitalon tiloja yhdistää jotenkin.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Lappeenrannan kaupungintalon laajennukseen varatulle tontille saattaa nousta oikeustalo. Taloon muuttaisi käräjäoikeus poliisilaitoksen vierestä.

Tämä on tällainen ketjureaktio ja ajolähtötilanne.

Marko Nyyssönen

Tilaruletti

Ison-Kristiinan laajennuksen ja kaupunginteatterin rakentaminen alkaa näillä näkymin ensi vuoden syksyllä.

Kaupungintalon ja Ison-Kristiinan laajennuksen väliin jää kaupungintalon laajennukseen varattu tontti. Se pitäisi rakentaa nyt samalla.

Poliisilaitos sijaitsee kaupungintalon vieressä. Poliisin tilat pitää peruskorjata ja lisätilaakin tarvitaan. Sitä löytyisi nyt käräjäoikeuden käytössä olevasta viereisestä Teletalosta. Arvion mukaan uudet tilat ovat käytössä vuoden 2014 puolivälissä.

Käräjäoikeus on evakossa Teletalossa, kun oikeus joutui muuttamaan pois sisäilmaongelmista kärsivästä Rakuunamäen oikeustalosta. Tilaratkaisua haetaan ja yksi vaihtoehto on kaupungintalon laajennustontille tehtävä oikeustalo.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju