Tiuruniemen kupeeseen nousee sata uutta loma-asuntoa

Asemakaavalla muodostetaan asuntoalue, joka on osa Saimaa Gardensin matkailu- ja vapaa-aikakeskusta.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Saimaa Gardens laajenee Tiuruniemen vastaanottokeskuksen kupeeseen. Nykyinen 17,5 hehtaarin metsä muuttuu uuden asemakaavan myötä loma-asunto- ja pientaloalueeksi.

Joutsenoon Tiuruniemen entisen sairaalarakennuksen eteläpuolelle, Saimaan Mullikoinselän itärannalle tulee kaksi loma-asuntokorttelia, neljä matkailua palvelevien rakennusten ja loma-asuntojen korttelialuetta sekä yksi asuinpientalokortteli.

Saimaan rantaan on sijoitettu kahdeksan omarantaista tonttia kahden olemassa olevan loma-asuntokiinteistön molemmin puolin.

Matkailua palvelevien rakennusten ja loma-asuntojen korttelialueet käsittävät seitsemän tonttia, joita voidaan tarvittaessa jakaa pienempiin osiin. Väliin jäävä jyrkkä rinne jää virkistysalueeksi.

Suunnittelualueen koilliskulmaan on varattu pysyvää asumista varten pientalokortteli, jossa on kolme tonttia.

Alueelle on tarkoitus rakentaa yhteensä runsaat 11 000 kerrosneliömetriä. Korttelialueiden kokonaispinta-ala on noin 5,6 hehtaaria.

Tuleva asukasluku on 30—50 henkeä. Uusia loma-asuntoja tulee runsaat sata.

Suunnittelualueen pohjoispuolelle jäävät entinen Tiurun sairaalan päärakennus, jossa toimii Joutsenon vastaanottokeskus, ja lämpökeskus-korjauspaja sekä siihen liittyvä laivalaituri. Alueen sisään jää Impilinnaksi kutsuttu asuntolaraken-

nus.

Kaavassa säilytetään luontoarvoiltaan merkittävät kohteet kuten Tetrinotkon suppa ja sen reunametsä sekä eteläosan suppanotkelma. Myös luontoselvityksessä todetut kangasvuokon kasvupaikat jätetään rauhaan.

Selvitysalueella tai sen läheisyydessä ei ole Natura 2000 -alueita, valtakunnallisten luonnonsuojeluohjelmien kohteita, maakunnallisesti arvokkaita luontokohteita tai havaintoja uhanalaisista lajeista.

Kaupunkilaisten virkistysmahdollisuudet ja ulkoilureitit rakennettujen alueiden ympärillä pyritään säilyttämään mahdollisimman pitkälle nykyisellään.

Suunnittelualueen eteläosaan on merkitty ulkoilureittejä, jotka jatkuvat etelään ja liittyvät Rauhan alueen laajempaan ulkoilureitistöön.

Asemakaavan laatiminen käynnistyi runsas vuosi sitten. Kaavan on laatinut Pöyry Finland Oy Miriensis Oy:n toimeksiannosta.

Kaavaesitys on nyt siinä vaiheessa, että osalliset ja kuntalaiset voivat esittää siitä mielipiteensä. Kaavaesitykseen voi tutustua Lappeenrannan kaupungin nettisivuilla. Se löytyy hakemalla palvelut-valikosta kohta kaavoitus ja sieltä vireillä olevat kaavat.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen