Kaupunkiyhtiöiden erityistarkastus saa kannatusta

Etelä-Saimaan teettämässä kyselyssä Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajan Tom Hultinin erottamista pidettiin oikeana ratkaisuna.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalaisten mielestä Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöissä pitää tehdä erityistilintarkastus. Etelä-Saimaan MC-Infolla teettämän kyselyn perusteella peräti 78 prosenttia täysi-ikäisistä kannattaa erityistilintarkastuksen tekemistä ja vain kuusi prosenttia vastustaa. 16 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Kysely tehtiin kuluvan viikon tiistaina ja keskiviikkona 300:lle 18 vuotta täyttäneelle kaupunkilaiselle.

ULKOPUOLISTEN asiantuntijoiden tekemää erityistilintarkastusta kannattivat voimakkaimmin yli 45-vuotiaat miehet, joista 92 prosenttia oli tarkastuksen kannalla. Vähiten kannatusta tarkastus sai yli 45-vuotiailta naisilta, joista kuitenkin 71 prosenttia kannatti tarkastusta.

Ammattijakauman perusteella etenkin toimihenkilöt (88 prosenttia) ja ylemmät toimihenkilöt ja johtajat (83 prosenttia) halusivat erityistä tarkastusta. Pienintä kannatus oli opiskelijoiden keskuudessa, mutta opiskelijoistakin selvä enemmistö eli 74 prosenttia vaati erityistilintarkastusta.

KAUPUNKIYHTIÖIDEN toimitusjohtajan Tom Hultinin erottamista pidettiin oikeana ratkaisuna. 61 prosenttia vastaajista oli tehdyn erottamisen kannalla ja vain yksi prosentti ei hyväksynyt sitä. 38 prosenttia ei osannut ottaa asiaan kantaa. Hultin erotettiin luottamuspulan takia viime keväänä.

Suurin osa vastaajista eli 52 prosenttia haluaisi Kaupunkiyhtiöiden hallituksen puheenjohtajaksi ulkopuolisen hallitusammattilaisen. 25 prosenttia vastaajista taas kannatti nykykäytäntöä, jossa hallituksen puheenjohtajana voi toimia kunnallisvaaleissa valittu luottamushenkilö.

Kaupunkiyhtiöiden hallituksessa aiemmin toimineiden uskottavuus on saanut kaupunkilaisten mielestä kolauksen.

32 prosenttia vastaajista katsoo, että hallituksessa toimineet eivät ole uskottavia hoitamaan muita kaupungin luottamustehtäviä. 24 prosenttia vastaajista taas oli sitä mieltä, että hallituksessa toimineiden uskottavuus säilyi. 44 prosenttia ei osannut ottaa asiaan kantaa.

KAUPUNGINVALTUUSTO käsittelee valtuustoaloitetta erityistilintarkastuksesta ensi maanantaina. Kaupunkiyhtiöitä lähimpänä valvova uusi konsernijaosto sekä kaupunginhallitus päätyivät kumpikin tahollaan siihen, ettei erityistilintarkastusta tarvita. Samalla linjalla oli esittelijänä toiminut kaupunginjohtaja Seppo Miettinen. Kaupunkiyhtiöissä toimineet kaupunginhallituksen jäsenet eivät osallistuneet asian käsittelyyn esteellisinä.

Kysely Kaupunkiyhtiöistä

Haastateltu 300 18-vuotta täyttänyttä lappeenrantalaista.

Haastattelut tehty puhelimitse 20.-21.9.2011.

Tulosten prosenttiosuuksien luottamusväli on enimmillään 5,7 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Tutkimusaineisto on painotettu sukupuolen ja iän mukaan alueen väestörakenteen mukaisesti. Näyte edustaa hyvin alueen asukkaita sukupuolen ja iän suhteen.

Tutkimuksen toteutti Etelä-Saimaan toimeksiannosta lappeenrantalainen tutkimustoimisto MC-Info.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju