Lauritsalassa halutaan pitää oma terveysasema

Eksoten suunnitelma Lauritsalan terveysaseman siirtämisestä Armilan sairaalan saneerattaviin tiloihin kiukuttaa lauritsalalaisia.

Heli Rautanen

LAPPEENRANTA. Noin 14?000 asukkaan Lauritsalan kaupunginosassa ihmetellään Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) suunnitelmia terveysaseman siirtämisestä Armilan sairaalan tiloihin.

Leikkauksien syynä on Eksoten mukaan jäsenkuntien tiukka budjettiraami. Eniten lähipalvelujen menetys koskettaa vanhuksia ja autottomia asukkaita.

Markku Liimatan tyttären perhe käy usein Lauritsalan terveysasemalla. Pienten lasten perheessä sairastellaan usein, eikä heillä ole autoa.

-Täytyy ihmetellä, miksi tarvitaan leikkauksia? Touhu on ihan älytöntä. Sellaisten ihmisten on helppo leikata palveluja, joilla on varaa käydä yksityislääkäreillä.

Terveysaseman kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevan Lauritsalan kotihoitokeskuksen työntekijät Liisi Hyvärinen ja Riikka Salmela ihmettelevät siirtämissuunnitelmaa.

-Asiakkaissamme on paljon muistisairaita vanhuksia. He puhuvat vieläkin Kaukaan sairaalasta. Jatkossa heidän pitää opetella taas uusi paikka, harmittelee Salmela.

Vanhusten puolesta puhuu myös Yrjö Kauppinen. Alueen vanhuksien kulkeminen lääkäriin huolestuttaa. Hän käyttää itsekin terveysaseman palveluja.

Vastaanottoaikoja on saanut Kauppisen mielestä suhteellisen hyvin. Hänen mielestä terveydenhoitopalveluja ei saisi supistaa, vaikka uusi asia leikkaukset eivät ole.

-Terveysaseman toiminta on jo ollut vahvassa muutoksessa. Välillä terveysasema on pyörinyt yhden naisen varassa, jos muut ovat sairastuneita, eikä sijaisia saa ottaa.

Palvelujen supistamisen sijaan Maarit Makkonen suosittelee Ruotsin korttelilääkäri mallia. Asuessaan Ruotsissa Makkosen mielestä korttelilääkäri toiminta oli mielekästä. Toisin kuin isoissa keskittymissä, lääkäri ja asiakkaat tulevat tutuiksi keskenään.

Makkonen liputtaa etenkin vanhustenhoidon lähipalveluiden puolesta.

-Onko kustannustehokasta ajattaa vanhuksia lääkäriin taksilla? Pitäähän kuljetuskustannuksetkin jostain maksaa, pohtii Makkonen.

Palveluja pidetään pystyssä verorahoilla. Hyvinvointivaltion ei pitäisi Makkosen mukaan leikata näistä palveluista. Täysin hän ei kuitenkaan tyrmää uudistuksia, sillä käytännön kautta saadaan tietoa miten ne toimivat.

Eksotelle hän antaa kuitenkin pisteitä liikkuvan palveluyksikkö Mallun toiminnasta.

-Se on fiksu ajatus. Jos ei kiinteitä kivijalkapisteitä enää voi olla, niin sitten palvelut tuodaan paikan päälle.

KUVATEKSTI

Janne Lehtonen

Kotihoitokeskuksen työntekijät ovat tuoneet vanhuksia terveysasemalle palatessaan asiakkaan luota toimistoon. Jatkossa pieni ylimääräinen palvelu loppuu. -?Ei meillä ole aikaa lähteä kuljettamaan pitkälle matkalle vanhuksia lääkäriin, huokaavat Riikka Salmela (vas.) ja Liisi Hyvärinen.

Markku Liimatan mielestä Lappeenrannan kaupunki voisi säästää muissa menoissa kuin terveyspalveluiden leikkaamisessa. -?Kyllä hallitiloihin ja lentokenttään löytyy rahaa. Mieletöntä hommaa, puhisee Liimatta.

-?Ennen Lauritsala oli vireä kauppapaikka, nyt liikehuoneistot ovat tyhjillään. Ehkä tarkoitus on, että palveluja tarjotaan kauempaa, sieltä missä kaupatkin ovat, pohtii Maarit Makkonen.

Kirjoittaja:
Heli Rautanen