Anneli Pirttilä tutkimus- ja innovaationeuvostoon

Rehtori Anneli Pirttilä valittiin tulevaisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa suunnittelevaan neuvostoon.

Heli Rautanen

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä on valittu valtioneuvoston asettaman Tutkimus- ja innovaationeuvoston (TIN) jäseneksi. Neuvosto on asiantuntijaelin, jonka puheenjohtajana toimii pääministeri Jyrki Katainen.

Tutkimus- ja innovaationeuvoston käsittelee tiede-, teknologia- ja innovaatiopolitiikan suuntaamiseen, seurantaan, arviointiin ja yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä.

Pirttilän jäsenyyttä ehdotti ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry.

Neljän vuoden toimikauden aikana laaditaan linjaraportti, jossa esitetään toimia suomalaisen koulutuksen, tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden parantamiseksi sekä hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn edistämiseksi.

Pääministeri Mari Kiviniemen aikana valmistunut raportti ilmestyi viime vuoden joulukuussa. Raportin linjaukset vuosiksi 2011-2015 määrittelivät kansalliset toimet ja rahoitusratkaisut tälle hallituskaudelle.

Pirttilä painottaa neuvoston sekä työstettävän asiakirjan tärkeyttä tulevaisuuden näkökulmasta.

-Laadittavalla asiakirjalla linjataan se, miten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa halutaan valtakunnassa viedä eteenpäin.

Vaikka Pirttilä on valittu edustamaan koko ammattikorkeakoulu kenttää, vahvistaa jäsenyys myös Etelä-Karjalan mahdollisuuksia keskusteluiden ja ajan tasalla olemisen kautta.

-Mielelläni kuulisin ja keskustelisin ihmisten kanssa linjauksista. Sitä kautta pystyn esittämään erilaisia näkemyksiä ja ajatuksia neuvostossa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön laatimat suuntaviivat ammattikorkeakoululaitoksen uudistamiselle ovat jo herättäneet kiukkuisia vastalauseita.

Kaavaillut noin 10 prosentin leikkaukset aloituspaikoissa koskisivat erityisesti kulttuurialaa ja viestintää, matkailualaa sekä tekniikan ja liikenteen koulutusalaa.

Rahoituksesta on tarkoitus leikata keskimäärin 13 prosenttia koko maassa. Saimaan ammattikorkeakoulun tilannetta ei Pirttilä vielä osaa arvioida.

Hänen mielestä nyt on aika tutkia ministeriöstä tulevaa palautetta ja miettiä mitä kannattaa tehdä. Hätiköiden ja hosuen ei päätöksiä pidä tehdä.

-Jos leikkaukset tehdään koko maassa fiksulla tavalla, se voi itse asiassa tervehdyttää koko järjestelmää. Niin katkeraa ja vaikeaa kuin se onkin.

Ammattikorkeakoulujen aikuiskoulutus sen sijaan säilyy Pirttilän arvion mukaan samansuuntaisena kuin nyt.

-Säilyvillä aloilla aikuisten tutkinnot pystytään toteuttamaan edelleen työelämän tarpeisiin.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

-On todella upeaa päästä pohtimaan Suomen tulevaisuutta koskevia kysymyksiä, Anneli Pirttilä toteaa.

Tutkimus- ja innovaationeuvoston jäsenet:

Puheenjohtajana pääministeri Jyrki Katainen. Varapuheenjohtajat opetusministeri Jukka Gustafsson sekä elinkeinoministeri Jyri Häkämies.

Ministerijäsenet: valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, ympäristöministeri Ville Niinistö, sisäasiainministeri Päivi Räsänen, hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen sekä puolustusministeri Stefan Wallin.

Muut jäsenet: Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli, Hormos-Medical Oy:n toimitusjohtaja Risto Lammintausta, Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen pääjohtaja Erkki Leppävuori, Konecranes Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila, Helsingin yliopiston professori Arto Mustajoki, Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä, Teknologian ja innovaatioiden tutkimuskeskus Tekesin pääjohtaja Veli-Pekka Saarnivaara, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry:n koulutus- ja työvoima-asioiden päällikkö Saana Siekkinen ja Aalto-yliopiston professori Päivi Törmä.

Kirjoittaja:
Heli Rautanen