Luumäki sai taajamilleen viihtyisyyssuunnitelman

Kaikkien kohteiden toteuttaminen on vuosien urakka. Liikkeelle saatetaan lähteä jo ensi vuonna.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Taavetin ja Jurvalan taajamat kaunistuvat Luumäellä lähivuosina. Maisemat ja katunäkymä komistuvat, kun hiljattain valmistuneen taajamien viihtyisyyssuunnitelman sisältöä ryhdytään toteuttamaan käytännössä.

Yli 50-sivuinen suunnitelma sisältää paljon kohteita. Pieniä ja suurempia.

-Kerralla ei kaikkia voi toteuttaa, mutta ensimmäisen kerran näitä mietitään jo tänä syksynä kunnan ensi vuoden talousarvion valmistelun yhteydessä, kertoo kunnanjohtaja Terttu Heimala.

TAAJAMIEN viihtyisyyssuunnitelma laadittiin ohjaustyöryhmän ja kunnan pestaaman maisema-arkkitehdin yhteistyöllä. Yrittäjiä ja järjestöjäkin kuultiin työpajoissa.

-Tämä on ollut oikein mielenkiintoinen työ, ja työn jälki on oikein hyvä, kehaisee kunnanjohtaja.

Hän korostaa, että toistaiseksi kyseessä on vasta yleissuunnitelma, joka heittää esiin ideoita.

-Toteuttaminen vaatii vielä yksityiskohtaisempaa suunnittelua.

TOTEUTTAMINEN on suunnitelmassa porrastettu neljään vaiheeseen. Ensimmäisinä tarkasteluun tulevat ykkösvaiheeseen nostetut kohteet: Taavetin liikekeskustan, torin ja Virastotien alue, Taavetin keskustan kadut, kevyenliikenteen yhteydet ja esteettömät reitit, Taavetin koulun piha, josta on tarkoitus kehittää lähiliikuntapaikka sekä Jurvalan Lepolan alueen kehittäminen.

Terttu Heimala lupaa, että käyttäjiä kuullaan, kun aloitetaan esimerkiksi torin ja Lepolan alueen tarkempi suunnittelu.

TAAVETIN toria aiotaan laajentaa.

Kunta ostaa torin viereisellä tontilla olevan grillin liiketilat. Grilli lopetti toimintansa runsas kuukausi sitten. Tulevaisuudessa tori laajenee tälle kunnan omistamalle tontille.

Entiset grillin tilat siirretään tontilta pois.

-Grillin alue tulee liittymään torialueeksi, vahvistaa kunnanjohtaja.

Suunnitelman kakkosvaiheeseen sisältyvät muun muassa linnoitus sekä molemmissa taajamissa asuntoalueiden kadut ja leikkipaikat, kolmosvaiheeseen Taavetin Palolampi sekä Jurvalan keskusta.

Palolammesta halutaan kehittää ”yhteinen vihreä olohuone”, Jurvalassa puolestaan selkeyttää ja yhtenäistää keskustaa.

Suunnitelman mukaisten toimenpiteiden kustannuksista ei toistaiseksi ole minkäänlaista laskelmaa. Kunnanjohtaja Terttu Heimalan sanoja lainaten suunnitelmaa ei ole euroistettu.

KUVATEKSTI

Matti Riihelä

Syyskuun myötä hiljentyneen Taavetin torin alueeseen aiotaan liittää myös puiden takana häämöttävän, kesällä toimintansa lopettaneen grillin alue. Kunta ostaa grillin liiketilat ja siirtää ne pois paikalta.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä