Puhdasta ruokaa läheltä

Lappeenrannan ensimmäinen luonnonmukaista lähiruokaa suoraan kuluttajille toimittava ruokapiiri aloittaa toimintansa tänä syksynä.

Anna Nummisto

Luonnonmukaisesti tuotettuja jauhoja, perunoita, lihaa ja onnellisen kanan munia. Niitä lappeenrantalaiset perheenäidit haluaisivat lapsillensa syöttää. Maailmalla tiedostavien kuluttajien muodostamat lähiruokapiirit ovat yleistyneet vauhdilla. Lappeenrannassa mallia ruokapiirin pyörittämisestä otetaan Jyväskylästä, jossa lähiruokapiirejä toimii jo kolme.

Jyvässeudulla Japa ry:n Ruokaa läheltä -hankkeen lähiruokapiirit toimittavat kuluttajille säännöllisesti muun muassa jauhoja, leipää, kananmunia ja perunoita.

— Kasviksia ja yrttejä menisi kaupaksi niin paljon, kuin vain tuottajat pystyisivät toimittamaan, Japa ry:n koordinaattori Kati Kankainen kertoo.

Lappeenrannassa ajatus puhtaasta lähiruuasta on otettu innolla vastaan. Paikallisen ruokapiirin toiminta on vasta käynnistymässä, silti innokkaita jäseniä olisi jo jonoksi asti.

— Emme voi ottaa mukaan uusia jäseniä, ennen kuin saamme toimivan tilausjärjestelmän, Lappeenrannan ruokapiirin puuhanainen Anne Leminen pahoittelee.

Piiri aloittaa toimintansa aluksi kahdenkymmenen perheen voimin. Toiminnasta kiinnostuneet voivat kuitenkin ilmoittautua sähköpostilistalle, sillä Leminen toivoo, että toimintaa voitaisiin laajentaa vielä tämän vuoden aikana.

Toimiakseen ruokapiiriin tarvitaan ostajien lisäksi myös tuottajia, jotka sitoutuvat toimittamaan tuotteitaan suoraan ruokapiirille. Tällä hetkellä Lappeenrannan ruokapiiriin on ilmoittautunut muutamia paikallisia luomuviljaa ja kananmunia tuottavia tiloja. Mukaan kaivattaisiin vielä muun muassa paikallista lihatuottajaa.

— Lähiruokapiiri on tuottajalle erinomainen mahdollisuus kokeilla esimerkiksi uuden tuotteen menekkiä, Kankainen vinkkaa.

Juureksia, vihanneksia ja kananmunia tuottava Heikkisen luomutila on lähtenyt oman myymälän ja torimyynnin lisäksi mukaan myös ruokapiiritoimintaan.

— Haluamme tarjota puhtaampaa ja maistuvampaa ruokaa, tuottaja Linda Heikkinen kertoo ja lisää olevansa huolestunut siitä, etteivät lapset enää nykyään syö vihanneksia.

Luomutuotteiden kasvava kysyntä ei ole jäänyt Heikkiseltä huomaamatta.

— Myymme kaiken mitä tuotamme, hän sanoo ja kertoo ottaneensa kananmunien lisäksi tuotantoon myös viiriäisen munia kovan kysynnän takia.

— Ensi kesänä laajennamme tuotantoa entisestään.

Heikkisen mielestä ainoa ruokapiiritoimintaan liittyvä riski tuottajan näkökulmasta onkin se, että tuotteet loppuvat kesken.

Mikä on ruokapiiri?

Ruokapiiri on joukko kuluttajia, jotka tilaavat haluamansa tuotteet yhdessä suoraan paikallisilta tuottajilta.

Tavallisia ruokapiirituotteita ovat viljat, kasvikset ja juurekset, liha ja kananmunat.

Ruokapiirit toimivat yleensä vapaaehtoisvoimin. Osa isoista ruokapiireistä on yhdistysmuotoisia.

Lähiruokapiirin tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, vaan välittää tuoretta, terveellistä ja puhdasta lähiruokaa asukkaille ilman ylimääräisiä välikäsiä.

Tilaukset tehdään yhteistilauksena ja toimitetaan sovittuun paikkaan esimerkiksi kerran kuukaudessa.

Lisätietoa ruokapiireistä löytyy muun muassa Luomuliiton nettisivuilta luomuliitto.fi

Kirjoittaja:
Anna Nummisto