Maakuntalehden valokuvaaja ikuistaa niin possut kuin Putinit

Etelä-Saimaan kuvaamon esimies Mika Strandén tuli lehteen kesäkuvaajaksi 25 vuotta sitten. Lukuisista kuvista valikoitui näyttely Kaakkois-Suomen valokuvakeskukseen.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Tuntemattomien ihmisten kohtaaminen on lehtikuvaaja Mika Strandénille yksi hänen työnsä rikkauksista. Etelä-Saimaan valokuvaajan kamera on taltioinut julkkiksia Matti Nykäsestä Vladimir Putiniin. Silti mieleenpainuvampia ovat juttukeikat maaseudulle.

— Ihmiset ovat maalla todella ystävällisiä. Kuvaaja saatetaan pyytää sisään kahville tai jopa syömään. Ne jäävät mieleen, ihmisten kohtaamiset.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksessa avautui näyttely, johon Etelä-Saimaan kuvaamon esimies on koonnut kuvia 25-vuotiselta uraltaan lehdessä. Kesällä 1986 nuori kesäkuvaaja ikuisti possun pomppimassa Lappeenrannan maatalousnäyttelyssä.

— Tuo on ikään kuin omakuva.

Strandénin näyttely kertoo onnistuneesti maakuntalehden valokuvaajan työstä, jossa ei ole glamouria, mutta joka on monipuolista ja ihmisläheistä.

Kuvaaja käy normaalin työpäivän aikana vähintään kolmella keikalla, joskus jopa viidellä—kuudella. Joka vuosi toistuvat samat Linnoituksen yöt, valtuuston kokoukset, koulun alkamiset.

— Aina olisi keksittävä jotain uutta, jonka kautta lähestyä tuttua aihetta.

Strandénin mukaan valokuvaajan on muistettava havainnoida ympäristöä. Toimitusten työ on etukäteen tarkkaan suunniteltua. Vaikka siinä on etunsa, suunnittelu ei saa estää spontaaniutta.

— Valokuvaajan pitää olla sillä tavoin valveilla, että pystyy tarttumaan hetkeen. Sattumalle pitää löytyä mahdollisuus.

Hyvä lehtikuva on Strandénin mielestä kiinnostava ja yllättävä. Parhaimmillaan se kertoo uutistapahtumasta jotain, jota juttu ei kerro, antaa kokonaisuudelle lisäarvoa.

Näyttelyssä yksi Strandénin omista suosikeista on kuva, jossa Lappeenrannan Untamonkadun asukkaat kolaavat pihojaan marraskuisen lumimyräkän jälkeen viisi vuotta sitten.

— Kadun päästä näkyi, kuinka lähes joka talossa tehtiin lumitöitä. Siinä on jotain yhteisöllistä.

Lukuisista henkilökuvistaan Strandén on valinnut edesmenneen Veijo Rönkkösen Parikkalan patsaspuistossa.

— Hän oli mielenkiintoinen persoona.

Urheilun riemua on kuvassa, jossa Pesäysien Marjukka Urpelainen tuo joukkueelleen ensimmäisen juoksun.

— Urheilukuvaus on siinä mielessä helppoa, että toimintaa ei tarvitse erikseen pyytää.

— Haastavampaa on kunnallispolitiikan kuvittaminen. Kuvan pitäisi lisätä jutun kiinnostavuutta niin, että ihmiset lukisivat tärkeistä asioista, jotka koskettavat heidän elämäänsä.

Strandénin mukaan yksi viime vuosien muutos on, että enää ei mennä tiedotustilaisuuksiin ottamaan pönötyskuvia.

— Sen sijaan pyritään kuvittamaan itse asiaa.

— Liian pitkälle ollaan menty mielestäni siinä, että lähes kaikki juttuaiheet halutaan henkilöidä. Pitää olla myös perinteistä aihekuvaa.

Mika Strandénin näyttely Muistikuvia Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksessa 1.—30.9. Lisäksi valokuvakeskuksessa on esillä Helsingin Sanomien kuvaajan Sami Keron näyttely Sinne ja takaisin.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Arttu Muukkonen

Mika Strandén otti kuvan Lappeenrannan Untamonkadun asukkaista, jotka tekivät lumitöitä marraskuisen lumimyräkän jälkeen vuonna 2006.

Mika Strandén johtaa Etelä-Saimaan nelihenkistä kuvaamoa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto