Poliisi vähentää virkoja ja sulkee palvelupisteitä

Poliisilla on edessä tiukat ajat. Etelä-Karjalasta vähennetään 17 virkaa pitkällä aikavälillä. Poliiseja saatetaan myös joutua lomauttamaan ja palvelupisteitä lakkauttamaan.

Heli Tiusanen

POLIISIN pitkän aikavälin tavoite on lakkauttaa Etelä-Karjalan poliisista 17 virkaa.

-Etelä-Karjalassa rikosten määrä on ollut laskussa. Paineita virkojen vähentämiseen on ilman poliisia koettelevia taloudellisia vaikeuksiakin, sanoo poliisipäällikkö Jyrki Wasastjerna Etelä-Karjalan poliisista.

Lisäksi Tuusulassa viime viikon lopulla järjestettyjen poliisin päällikköpäivien sanoma tietää vyön tiukentamista. Hallitus ei myöntänyt ministeri Päivi Räsäsen (kd.) toivomaa 28 miljoonan euron lisärahaa poliisille. Poliisin ensi vuoden budjetista puuttuu vielä 15 miljoonaa euroa.

Toistaiseksi Etelä-Karjalan sijainti itärajan tuntumassa on taannut poliisille riittävät toimintaresurssit. Jatkossa määrärahoihin on tiedossa roimia supistuksia, Wasastjerna varoittaa.

WASASTJERNAN mukaan poliisilla on edessä tukalat ajat.

-Nyt on käännettävä kaikki kivet ja kannot, ja katsottava, missä säästöjä saadaan aikaan.

Virkojen täyttämättä jättäminen ei Wasastjernan mukaan välttämättä edes riitä.

-Tämä ei tule olemaan helppoa.

Vähennettävät virat koskevat Wasastjernan mukaan ainoastaan poliisin virkoja. Valtakunnallisesti tarkasteltuna poliisin käytössä on ensi vuonna 250 henkilötyövuotta vähemmän kuin tänä vuonna.

-Lomautuksia ei ole poissuljettu.

Wasastjernan mukaan vähentyneet resurssit tietävät myös lupapalveluiden jonojen pidentymistä, rikosasioiden tutkinnan venymistä ja valvonnan vähenemistä.

MYÖSKÄÄN poliisiammattikorkeakoulun harjoittelijoita ei jatkossa välttämättä saada Etelä-Karjalaan, toteaa Wasastjerna.

-Harjoittelijat sijoittuvat sellaisiin poliisipiireihin, joissa paineet ovat kovemmat.

Wasastjerna pitää mahdollisena, että myös toimitilaverkostoa supistetaan, eli poliisin pienempiä toimipisteitä lakkautetaan, ja palvelut keskitetään Imatralle ja Lappeenrantaan.

-Toimitilaverkostoa supistamalla ei saada säästöjä aikaan, mutta henkilöstö voidaan siirtää tuottamaan palveluita isommille poliisiasemille.

Toimitilaverkostosta päättää sisäasiainministeri Päivi Räsänen. Wasastjerna kiistää väitteen, että poliisilla olisi toiveita tai pyrkimyksiä lakkauttaa pienempiä palvelupisteitä.

Lopullisesti ensi vuoden toimintamäärärahat selviävät loppusyksystä.

-Paikallispoliisi käy vuosittain tulostavoiteneuvottelut marraskuussa.

-Silloin katsotaan, millä määrärahoilla toimitaan.

Wasastjerna sanoo nyt odottelevansa budjetin vahvistamista eduskunnassa.

-Poliisi sopeutuu siihen, mitä poliitikot päättävät.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Poliisipäällikkö Jyrki Wasastjerna pitää mahdollisena, että poliisin pienempiä toimipisteitä lakkautetaan Etelä-Karjalassa.

Kirjoittaja:
Heli Tiusanen