Rahapula jumitti uudet reittilentokohteet

Ryanair olisi kiinnostunut avaamaan uuden reitin Lappeenrannasta Malagaan, mutta Kaupunkiyhtiöillä ei ole varaa tukea uusia reittejä. Estonian Air pitää edelleen mahdollisena lentoreitin avaamista Lappeenrannan ja Tallinnan välillä.

Jyrki Nuottimäki

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt joutuu pyörittelemään peukaloitaan lentoreittineuvotteluissa. Kirstussa ei ole rahaa halpalentoyhtiöiden tarjoamien uusien reittien tukemiseen.

– Meillä ei ole valtuuksia neuvotella tai rahoittaa uusien lentoreittien markkinointiyhteistyötä, myöntää elinkeinopolitiikasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan Lappeenrannasta jo kolmeen Euroopan kohteeseen lentävä halpalentoyhtiö Ryanair olisi halukas avaamaan uuden reitin Espanjan Malagaan.

Korkiakosken mukaan lentoyhtiöt tarjoavat erilaisia reittejä, mutta neuvotteluja ei nyt käydä, koska niihin ei ole resursseja.

LAPPEENRANTA käyttää lentoliikenteen markkinointiyhteistyöhön yhteensä 860?000 euroa tänä vuonna.

Summasta 350?000 euroa tulee kaupungin budjettirahoituksesta. Osa potista kerätään Gosaimaan kautta ja loppu jää Kaupunkiyhtiöitten maksettavaksi.

Korkiakosken mukaan varatut rahat riittävät juuri ja juuri kattamaan tälle vuodelle sovitut Ryanairin ja Air Balticin lentoreitit.

– Uusiin reittineuvotteluihin ei ole varaa, ellei rahoitukseen saada uutta ansaintamuotoa. Meillä on siihenkin vireillä lupaava hanke, mutta juuri nyt siitä ei ole kerrottavaa.

AIKAISEMMIN tänä syksynä virolainen lentoyhtiö Estonian Air ilmoitti olevansa kiinnostunut aloittamaan lennot Lappeenrantaan.

Estonian Airin toimitusjohtajan Tero Taskisen mukaan Lappeenranta on edelleen neuvotteluissa mukana, kun yhtiö miettii ensi kesän uusia reittiavauksia Suomen maakuntiin.

– Emme ole missään tapauksessa vetäneet ruksia Lappeenrannan kohdalle, hän toteaa.

Tällä hetkellä ainoa jo lukkoon lyöty uusi lentoreitti on Tallinnan ja Jyväskylän välillä. Päätökset muista uusista reiteistä yhtiö tekee lokakuun loppuun mennessä.

Neuvotteluissa ovat mukana Lappeenrannan lisäksi vielä Turku, Vaasa, Oulu, Kuopio, Kajaani ja Kemi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki, Kirsi Räty