Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi

Lappeenrannan kaupunginteatterin Dogville on Lars von Trierin elokuvaan perustuvan näytelmän kantaesitys Suomessa.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Tanskalaisen elokuvaohjaajan Lars von Trierin kiitettyyn ja kiisteltyyn elokuvaan perustuvan näytelmän Suomen kantaesitys tulee esi-iltaan lauantaina Lappeenrannassa. Tanskalaisen Christian Lolliken alkuperäiskäsikirjoituksesta teatterille dramatisoiman tekstin on kääntänyt, sovittanut ja ohjannut kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen.

Näytelmävalinta on varmasti yllätys ainakin niille, jotka eivät ole koskaan nähneet von Trierin elokuvaa, jonka naispääosassa näyttelee itse Nicole Kidman.

-Etsimme näytelmää, joka kertoo ihmisyydestä syvällisesti ja tarkasti, Juutinen kertoo.

Juutisen mukaan Trierin elokuvassa elämän suuret teemat kostosta rakkauteen ja armoon viedään tasolle, jonka syvyyttä ja tarkkuutta hän kuvaa sanalla riittävä.

-Aluksi haaste hirvitti. Kysymys on valtavan hienosta elokuvasta. Miten sellainen voidaan siirtää näyttämölle, Juutinen kysyy.

YKSI vastaus Juutisen kysymykseen löytyy itse elokuvasta.

-Dogville on ainakin osittain filmattua teatteria. Elokuvasta oli myös jo olemassa näytelmäversio, joten esitysoikeuksien saaminen oli aika helppoa.

Juutisen mukaan esitys on saanut alusta asti kasvaa onnellisten tähtien alla.

-Tätä on ollut tekemässä aivan fantastinen työryhmä. En sano, että tällaista tekemistä voi ohjaajana kokea vain kerran elämässään, koska haluan kokea tämän vielä uudestaan, mutta kyllä tässä on nyt mukana harvinaisen hieno porukka, Juutinen hehkuttaa.

TOINEN vastaus kysymykseen on Juutisen mukaan siinä, että elokuva on yksilöiden taidetta ja teatteri yhteisöjen taidetta.

-Elokuva pyrkii vaikuttamaan suoraan katsojan alitajuntaan, ja siellä jokainen meistä on yksin.

Tämä perustavaa laatua oleva ero on pakottanut Juutisen myös sovittamaan tekstiä rankalla kädellä.

-Teatteri on hyvin yhteisöllinen. Teatteri on taidetta, jota sekä tuotetaan että koetaan yhdessä.

-Tässä yhteisö kertoo tarinansa, eivät yksilöt. Tämä ero voi tuntua pieneltä, mutta se on hyvin merkityksellinen.

Dogvillen kantaesitys Lappeenrannan kaupunginteatterin Jukola-salissa 10.9.

KUVATEKSTI

Aki Loponen

Tarja Jaatisen lavastus antaa hätkähdyttävät puitteet hyvistä tarkoituksista vähitellen kasvaville julmuuksille. Lars von Trierin tarinan keskiössä ovat Lappeenrannassa Joni Leponiemen näyttelemä Tom Edison ja Ilona Pukkilan näyttelemä Grace.

Kirjoittaja:
Matti Saarela