Rauhan kauppakeskus maksaa 15 miljoonaa

Rauhan liikekeskus rakennutetaan venäläisten liikemiesten rahoilla. Ensimmäisen vaiheen ovet avautuvat ennen loma-asuntomessuja. Vuokralaisista ei tässä vaiheessa ole tietoa.

Hannu Ojala

LAPPEENRANTA. Rauhan matkailukeskittymän liikekeskus Lappeenrannassa rakennutetaan venäläisten liikemiesten järjestämällä rahoituksella. Lähes seitsemäntuhannen kerrosneliön kokonaisuuden kustannusarvio on 15 miljoonaa euroa. Rakennuttajana on liikkeenjohdon konsultoinnin toimialakseen ilmoittava Fivena Development Oy.

Perustustyöt tontilla ovat alkaneet. NCC-Itä-Suomen aluejohtaja Juha Rahkonen sanoo urakan valmistuvan marraskuun loppuun mennessä. Rakentamisen jatkamisesta ei vielä tässä vaiheessa ole sopimusta.

Rakennuttajan aikatauluissa kokonaisuuden toteuttamiseen on varattu aikaa 16 kuukautta. Kahteen osaan jaetun kokonaisuuden ensimmäisen vaiheen valmistumisen tavoiteaikataulu on ensi kesänä. Loma-asuntomessujen aikana käytettävissä on noin 1 100 neliömetrin kerrosala erilaisille alueen matkailua tukeville liiketiloille, kertoo liikekeskuksen toteuttavan Fivena Development Oy:n hallituksen jäsen Alexander Vellikok.

Toisessa vaiheessa keskukseen rakennettaan liike- ja toimistotilaa 5 600 kerrosneliömetriä. Näihin tiloihin on suunniteltu sijoitettavaksi joko alle 400 neliömetrin tai vajaan tuhannen neliömetrin tilat käyttävä vähittäiskauppa.

Vellikokin mukaan rakennuttaja ei tässä vaiheessa ole miettinyt, haluaako se alueelle pienen päivittäistavarakaupan, jonka aukioloaika on täysin vapaasti päätettävissä, vai suuremman liikeaikalain sääntelemän vähittäiskaupan yksikön.

Tiistaina rakennussuunnitelmansa esitellyt Fivena Development on vasta aloittamassa liikekeskuksen myymälä- ja toimistotilojen markkinointia yrityksille.

Vellikok kertoi, että rakentamispäätös on tehty alueen tulevan vetovoiman perusteella. Varsinaisia neuvotteluja mahdollisten vuokralaisten kanssa ei ole ollut.

— Tiloista kiinnostuneita yrittäjiä on lähialueen ja Etelä-Suomen lisäksi ollut ulkomailta, Vellikok totesi.

Alueen kehittämisestä vastaavan Miriensis Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Suominen luonnehti liiketilojen rakentamisaikataulua Rauhassa innovatiiviseksi.

Vastaavaa esimerkkiä ei Suomessa ole, vaan tyypillisesti kaupan palvelut tulevat matkailukeskuksiin myöhemmässä vaiheessa.

Suunnitelman mukaisesti toteutuneen liikekeskuksen arvioidaan työllistävän noin sata henkilöä.

Rauhan liikekeskuksen pääsuunnittelija on Pekka Partinen Imatran Arkkitehtuuritoimistosta.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala