Valtuustoryhmissä on jo paljon kannatusta erityistilintarkastukselle

Maanantaina Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päättää, tehdäänkö erityinen tarkastus vai ei.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto näyttää kallistuvan elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöihin kohdistuvan erityistilintarkastuksen kannalle.

Vielä alkuviikosta kaupunginhallituksessa kaikki olivat yksimielisiä siitä, että tarkastusta ei tarvita.

Sosiaalidemokraatit keskustelevat asiasta maanantaina ennen valtuustoa. Kannatusta erityistilintarkastukselle on alkanut löytyä.

— Ei ole aihetta olla estämässä erityistilintarkastusta eikä ainakaan olla jarruna, ryhmän puheenjohtaja Risto Kakkola sanoo.

Myös kokoomus käy ryhmäkeskustelun maanantaina.

— Uskon, että meillä on useita henkilöitä, jotka haluavat että asioita tutkitaan. Onko erityistilintarkastus oikea väline, siihen en ota kantaa, sanoo ryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlund.

Hänen mukaansa kyseeseen voisi tulla myös tarpeeksi asiantuntevan tilintarkastusyhteisön tai kaupungin elimen suorittama tarkastus.

Keskustassakin tarkastukselle näytetään vihreää valoa.

— Meille on tullut muutamia yhteydenottoja, ja kannatusta erityistilintarkastukselle on ollut, sanoo keskustan ryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi.

Hänen mielestään erityistilintarkastus olisi omiaan rauhoittamaan keskustelua ja tilannetta.

Myö-liikkeen valtuustoryhmän puheenjohtajan Juha Härkösen mukaan myöläisten kanta on, että asioiden ei pidä antaa mennä läpi sormien. Hänestä on myös luottamusmiesten kannalta hyvä käydä asiat läpi ja selkeyttää toimintatapoja.

— Ehkä jatkossa luottamusmiehet miettivät sitäkin kenellä oikeasti on kykyä hommiin, eikä oteta sitä jolla on kovin ääni ja terävimmät kyynärpäät.

Uudelle kaupunginjohtajalle pitää Härkösen mielestä olla puhdas pöytä.

— Jos tämä jää tällä tavalla lillumaan, niin mitä hääkii ajattelee, Härkönen sanoo.

Kristillisdemokraatit ovat ryhmässään kallistuneet ei-vaihtoehdon kannalle.

— Asiaa on jo paljon selvitetty, emmekä me haluaisi laittaa siihen rahaa. On huono, jos tarkastuksella vain tyydytetään kansaa, joka purnaa. Ehkä se sitten tietää jotakin mitä me emme tiedä, sanoo ryhmäjohtaja Marjatta Laakko.

Hänen mielestään valtuutetut ja ainakin kaupunginhallitus ovat saaneet Kaupunkiyhtiöistä tarpeeksi tietoa. Laakon mukaan ryhmän kielteinen kanta ei ole ehdoton.

Vihreiden ryhmäjohtaja Paula Kuikka-Kiljunen sanoo olevansa edelleen tiukasti ryhmän tekemän erityistilintarkastusaloitteen takana. Hän on itsekin istunut Kaupunkiyhtiöiden hallituksessa.

— Olen tehnyt siellä päätöksiä sen tiedon varassa, mitä on annettu. Tunnen itseni höplästä vedetyksi, jos tietoa on pimitetty, hän toteaa.

Myös pienryhmät eli perussuomalaiset ja erityistarkastusaloitetta sorvaamassa ollut Vasemmistoliitto ovat tarkastuksen kannalla. — Kuntalaiset sitä vaativat, ja heidän asiallaanhan me täällä olemme, sanoo perussuomalaisten Marja-Leena Leppänen.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara