Venäjän aseteollisuudelle syntyi yhteys Lappeenrantaan

Valtiollisen Bazalt-aseteollisuus-kompleksin johtaja perusti yhtiön Lappeenrantaan.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Venäjän valtion aseteollisuudella on nyt kytkös myös Etelä-Karjalaan. Kaksi suuren Bazalt-aseteollisuuskompleksin johtoon kuuluvaa henkilöä on perustanut yhtiön Lappeenrantaan.

Kesällä rekisteröidyn Interdix-yhtiön osakkaita ovat moskovalaiset Timur Tavberidze ja Galina Rumjannikova. Rumjannikova on Bazalt-yhtiön pääjohtajan Aleksander Rybasin varamies.

Tavberidzen työtehtävä Bazaltissa on hieman epäselvä, mutta hän on Rybasin vävy.

Interdix ilmoittaa valmistavansa urheiluvälineitä. Moskovalaisomistajien asiamiehenä yhtiön hallituksessa istuu asianajaja Onni Hietalahti, jonka mukaan tavoitteena on aloittaa Lappeenrannassa tuotannollinen toiminta.

Hietalahti ei vielä pysty sanomaan, onko kyseessä esimerkiksi urheilu- tai metsästysaseiden valmistus. Toistaiseksi yhtiö on vain pöytälaatikossa.

Lappeenrannassa venäläisiä saattaa Hietalahden arvion mukaan kiehtoa muun muassa kaupungin logistinen asema.

Bazaltin on venäläismediassa arveltu olevan yksi Venäjän kyseenalaisesti vallatuista valtionyhtiöistä.

Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriö nimitti Rybasin 2009 Bazaltin johtoon arveluttavalla tavalla. Hän toi yhtiöön mukanaan Tavberidzen ja Rumjannikovan.

Bazaltin pitkäaikainen pääjohtaja Vladimir Korenkov irtisanottiin toukokuussa 2009 laittomasti kesken sairausloman väärinkäytössyytöksiin vedoten. Rybas tuli johtajaksi samantien ilman muodollista valintaprosessia.

Korenkovin irtisanominen todettiin oikeudessa laittomaksi, samoin Rybasin nimitys. Rybas on silti pysynyt pestissään Tavberidze ja Rumjannikova kumppaneinaan.

Puunjalostustehtaassa töissä olleella Tavberidzella ei ole aiempaa kokemusta aseteollisuudesta, ei myöskään Rumjannikovalla.

Rumjannikova on mainittu Rybasin kumppaniksi niin ikään valtion omistaman Izhevskin asetehtaan johdon vaihtumiseen johtaneissa manöövereissä 2005.

Izhevskissä sijaitsevan Izhmeh-asetehtaan tilannetta nimitettiin yllättäen 2005 tutkimaan komissio. Jäseneksi tuli myös pitkään USA:ssa asunut Rumjannikova.

Komissio päätyi suosittamaan yhtiön johdon vaihtamista. Pian Izhmehin uusia isäntiä olivatkin Rybas, Rumjannikova että Rumjannikovan puoliso. Kriitikoiden mukaan uuden johdon myötä tehtaan tuotanto, kannattavuus ja myynti alkoivat tippua.

Rumjannikova on ollut Rybasin apulaisena myös Tulan asetehtaan uudelleenjärjestelyissä.

Venäläislehtien mukaan tehtaat ovat kärsineet järjestelyistä. Bazaltin henkilöstö lähetti pian Rybasin valtaantulon jälkeen tiedotusvälineille hänen hallintoaan jyrkästi moittivan kirjeen.

Hietalahden mukaan Interdixin perustamisen yhteydessä on normaaliin tapaan tutkittu muun muassa se, että kyse ei ole rahanpesusta.

Hän arvioi, että moskovalaisilla on vilpitön pyrkimys saada käyntiin laillista tuotantotoimintaa.

Bazalt

Kuuluu Venäjän valtion omistamaan Rostehnologija-konserniin.

Valmistaa muun muassa kranaatinheittimiä ja panssarintorjuntakalustoa.

Pääkonttori on Moskovassa. Tehtaat ovat Tulassa, Nerehtassa sekä Krasnoarmeiskissa.

Työntekijämäärästä tai liikevaihdosta ei ole tietoa.

Yhtiö valmistaa aseita sekä Venäjän puolustusvoimille että vientiin.

Venäjän Gruusiaa vastaan 2008 käymässä sodassa tiettävästi 80 prosenttia ammuksista oli Bazaltin valmistamia.

Bazaltin aseita on myyty kymmeniin maihin maailmassa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara