Venäläiset raivaavat tietä kaupan suuryksiköille

Maakuntakaavojen market-merkinnöistä päättävä asunto-ministeri Krista Kiuru (sd.) kiittelee myös Lappeenrannan kaupungin Leiri-päätöstä.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Kasvava venäläisten ostosmatkailu saattaa siivittää Lappeenrannan toiveita keskustan ulkopuolelle sijoitettavasta kaupan suuryksiköstä. Viestintä- ja asuntoministerin Krista Kiurun (sd.) mielestä venäläisten matkailuun on kiinnitetty liian vähän huomiota kaavoituksessa.

Kiurun edustama ympäristöministeriö ottaa syksyn kuluessa kantaa Etelä-Karjalan maakuntakaavaan. Kaavaan on muun muassa merkitty paikat vähittäiskaupan suuryksiköille. Lappeenranta on hakenut merkintää ensisijaisesti Selkäharjuun tai Nuijamaantien risteykseen ja tavoitellut muun muassa Ikeaa ja sen yhteyteen tulevaa Ikano-kauppakeskusta.

-On selvää, että rajan yli tulevien turistien virta pitää ottaa huomioon maankäytössä ja sen suunnittelun perusteissa. Valitettavan vähän siihen on tähän mennessä keskitytty. Itse aion pitää tätä keskustelua agendalla, lupaa Kiuru.

MYÖS Lappeenrannan kaupungin tuore Leiri-päätös saattaa lisätä ministerin suopeutta Lappeenrannan toiveille. Kaupunginhallitus päätti viikko sitten yksimielisesti, ettei kaupunki salli erikoiskauppaa Leiriin ydinkeskustan ulkopuolelle. Kiuru kiittelee tästä kaupunkia.

-Olemme täällä ministeriössä panneet merkille tuon Leiri-ratkaisun. Minusta on hirveän hyvä, että myös Lappeenrannassa on halu pitää yhdyskuntarakenne tiiviinä ja samalla vaalia keskustan elinvoimaisuutta.

Krista Kiuru on tulossa Etelä-Karjalaan lokakuun alussa.

-On tärkeää, että minulla on käytettävissä kaikki tiedot, myös ihan visuaalinen näköhavainto siitä, mistä puhutaan. Tämä on hyvä käydä katsomassa ja selvittää ihan paikan päällä.

KIURU korostaa, ettei hän ota etukäteen kantaa kaavapäätökseen. Lisäksi hän korostaa, että linja edellisellä ja nykyisellä hallituksella on ”tismalleen sama”.

-Suomalaisilla ei ole varaa repiä yhdyskuntarakennetta liian hajalle.

Vaikka maankäyttö- ja rakennuslain peruslinjaus on selvä, on joka tapaus erilainen.

-Ei voi olla mitään mekaanista konseptia, jolla arvioimme näiden kaupan suuryksiköiden sijoittumista. Esitykset tulevat hyvin erilaisista tarpeista ja tilanteista. Nämä asiat pitää arvioida tapauskohtaisesti.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Lehtikuva/Vesa Moilanen

Nuijamaantien risteyksessä myllätään liikennejärjestelyjä paremmiksi, vaikka Ikeaa varten. Mustolassa isojen liikennevirtojen ääressä samoin kuin Selkäharjussakin olisi maakuntakaavan esityksen mukaan oivallinen kaupan suuryksikön paikka.

Krista Kiuru

On selvää, että rajan yli tulevien turistien virta pitää ottaa huomioon maankäytössä.

Krista Kiuru

Vähittäiskaupan suuryksikön paikka

Yksikön sijoittamista ohjaava laki kohdistuu yli 2 000 kerrosneliömetrin suuruisiin keskustan ulkopuolisiin vähittäiskaupan myymälöihin, esimerkiksi suuriin supermarketteihin, hypermarketteihin ja tavarataloihin. Ei koske tilaa vievää kauppaa esimerkiksi auto- ja huonekalukauppaa.

Ohjaus kohdistuu myös vähittäiskaupan myymäläkeskittymiin, jotka ovat vaikutuksiltaan verrattavissa vähittäiskaupan suuryksikköön, sekä merkittäviä laajennuksia.

Suuryksikön sijaintia ohjataan maakunta-, yleis- ja asemakaavoilla. Maakuntakaavalla ohjataan maakunnallisesti ja seudullisesti merkittävän vähittäiskaupan suuryksikön sijaintia.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju