Yliopiston keräämät seitsemän miljoonaa sijoitetaan

Sijoituksien tuotoilla halutaan panostaa uusiin vierailuprofessoreihin ja tutkimushankkeisiin. Riskipelejä yliopiston varoilla ei pelata.

Sanna Raita-aho

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) lahjoituksina keräämät seitsemän miljoonaa euroa sijoitetaan. Sijoituksista saatavia voittoja aiotaan puolestaan käyttää uusien tutkimusten rahoittamisessa ja yliopiston kansainvälistämisessä.

Käytännössä kaikki Suomen yliopistot sijoittavat lahjoituksina saamansa rahat. Toinen mahdollisuus on antaa rahojen kasvaa pankkitilillä.

Riskipelejä yliopiston varoilla ei pelata. Lappeenrannan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö sanoo, että rahat pyritään sijoittamaan mahdollisimman turvallisiin kohteisiin. Apuna käytetään ammattimaista varainhoitajaa.

— Yliopistot sijoittavat paljon korkopapereihin ja vähemmän osakeyhtiöihin. Turhia riskejä ei oteta.

Sijoituksien tuottoja yliopisto haluaa hyödyntää esimerkiksi uusien tutkimusten teossa. Suunnitelmissa on, että tuotoilla hankitaan yliopistolle lisää vierailuprofessoreiden virkoja. Myös kansainvälistymiseen halutaan käyttää enemmän rahaa.

Yliopistojen rahoitus koostuu kahdesta eri osasta. Yksityisiltä tukijoilta saatujen lahjoituksien lisäksi yliopisto saa valtion antamaa tukea. Yksityiset lahjoitukset vaikuttavat myös valtiolta saatuun tukeen, sillä valtion antama rahoitus kasvaa suhteessa ulkopuolisten rahoittajien määrään.

LTY:n hallintojohtajan Juha-Matti Saksan mukaan yksityiset lahjoitukset ovat tärkeitä. Lahjoitusrahan arvo voi nousta suureksi, ja sitä voidaan käyttää valtion tukea joustavammin.

— Opetusministeriön rahoilla pystyttäisiin pyörittämään yliopiston perustoimintaa, mutta keräysvarat ovat ensisijaisen tärkeitä uusien avausten ja tutkimusten teossa, Saksa sanoo.

Rahankeruu yksityisiltä lahjoittajilta on ollut hankalaa etenkin maakuntayliopistoissa. Myös tietyt alat keräävät muita enemmän tukia. Tämä on herättänyt kritiikkiä viime vuonna voimaan tulleen rahoitusmallin tasapuolisuudesta.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tavoitteena oli kerätä lahjoituksia noin viiden miljoonan euron edestä. Tavoitteet ylittyivät yli kahdella miljoonalla eurolla.

Yliopiston rehtori Ilkka Pöyhönen myöntää, että kaupallisten ja teknillisten alojen on keskimäärin helpompaa saada lahjoituksia.

— Etenkin yritykset arvostavat näitä aloja.

Pöyhösen mukaan yksittäisten lahjoittajien intressit eivät vaikuta siihen, millaiseen tutkimukseen rahat käytetään.

— Me olemme keskustelleet rahoittajien kanssa jo etukäteen, mihin aiomme rahat käyttää. He ovat sen perusteella sitten päättäneet, lähtevätkö rahoittamaan meitä vai eivät.

Yliopistojen rahoitus

Yliopistojen rahoitusmalli uudistui viime vuoden alussa. Uudistuksen myötä yliopistot joutuivat vastaamaan yksin maksuvalmiudestaan ja luottokelpoisuudestaan.

Yliopistojen kokonaisrahoitus muodostuu valtion tuesta ja tätä täydentävästä rahoituksesta, kuten lahjoituksista. Valtion suora rahoitus yliopistoille on noin 64 prosenttia kokonaisrahoituksesta.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto keräsi tänä vuonna lahjoituksia seitsemän miljoonan euron edestä.

Uudistuksen ajateltiin parantavan yliopistojen kilpailukykyä. Vastustajat kritisoivat uudistuksen eriarvoistavan yliopistoja.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kirjoittaja:
Sanna Raita-aho