Iso kirjekampanja houkuttelee paluumuuttajia Parikkalaan

Työpaikka ratkaisee asuinpaikan. Kirjelähetys ihmetytti vanhoja parikkalalaisia, saarelaisia ja uukuniemeläisiä.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkala houkuttelee kirjeillä paluumuuttajia kuntaan. Kirjeitä on lähetetty 3 000 parikkalalaiselle, saarelaiselle ja uukuniemeläiselle.

Yksi kirjeen saajista Parikkalassa syntynyt lappeenrantalainen Kati Syväoja.

-Oli vähän huvittavaa, että kalastellaan paluumuuttajia. Ei ole muuttosuunnitelmia. Syy on ihan suoraan työpaikat, sanoo Syväoja.

Syväojalla on työpaikka Imatralla ja miehellä Lappeenrannassa.

-Facebookissa kirjeestä kyllä keskusteltiin, mutta lähinnä joku koulukaveri kysyi, että miksi minä en saanut.

Kotiseutu on silti Syväojalle tärkeä, sillä vanhemmat asuvat Parikkalassa ja siellä käydään kerran kuukaudessa.

ESPOOLAISTUNUT Raisa Viljakainen oli positiivisesti yllättynyt, että Parikkala on herännyt kutsumaan ja miettimään synnyinseudulle muuttamista.

-Mutta ei se muutto meille ole mahdollista, sillä mies on täältä eikä ole yhtään sitä mieltä. Jos elämäntilanne olisi toinen eikä mies haraisi vastaan, paluumuuttoa voisi miettiä.

Viljakaisella on Parikkalassa ystäviä ja muutama sukulainen. Kotipaikkana Parikkala loisi myös turvallisuuden tunnetta.

-Mutta mitä töitä sieltä löytyisi, vaikka kirjeessä työpaikkoja luvattiinkin olevan. Tuntuu, ettei sieltä löydy työpaikkaa korkeammin koulutetuille tai pitäisikö sitten perustaa yritys, epäilee Viljakainen.

TUUSULAN Kellokoskella asustava Piia Pirhonen ihmetteli kirjettä ja piti sitä kuntien tyypillisenä ihmisten kalasteluna.

-En ole tulossa tilaisuuksiin, eikä ole vakavastikaan harkittu muuttoa. Kellokoskelle on rakennettu omakotitalo, ja minä sekä mies käydään Helsingissä töissä. Elämä on asettunut tänne.

Ystävien ja sukulaisten kautta Pirhosella on silti vahvat siteet Parikkalaan.

KIRJEET lähetettiin kaikille 1970- ja 80-luvulla syntyneille, mutta ei kunnassa katsota karsaasti myöskään eläkeläismuuttajia.

Eläkkeellä oleva helsinkiläinen Andreas Hänninen ilmoittautui lehti-ilmoituksen kautta maaseutuseminaariin, jonne oli kutsuttu myös kaikki kirjeensaajat. Vaikka ei Hännisellä muuttoaikeet olekaan ihan pinnassa.

-Olen etsinyt sellaista ratkaisua, että olisi vakituinen paikka maalla ja talvet olisi Kreetalla Athos-vuorella. Maalle muutto ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista, tähänkin pitäisi rakentaa 10 000 euron vesi- ja viemärisysteemit, sanoo Hänninen kesämökillään Parikkalan Uukuniemellä.

Hännisellä on asunto Helsingissä, mutta hän viettää kesätorpassaan pitkiäkin aikoja. Hännistä vetää maalle rauhallisuus. Sienet ja kalat löytyvät läheltä.

PARIKKALAN Kirjolan koulussa tänä lauantaina pidettävään maaseutuseminaariin ja iltapäivän Tarnalan kylätalon juhliin ilmoittautui lopulta parikymmentä ihmistä.

Kirjelähetys liittyy kunnan vuonna 2009 alkaneeseen Asu kärjessä -projektiin.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Helsinkiläinen Andreas Hänninen on pohtinut maalle muuttoa Parikkalan Uukuniemen kesätorpalleen. Hännisen monivuotinen unelma itse rakennetusta tsasounasta alkaa jo saada hirsikertoja.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen