Mellonlahden vesi kiertoon syvänteiden pumppauksella

Vuoksen kainalossa rehevöityvän kalaveden parantamis-suunnitelmat tarkentuivat Imatralla.

Matti Veijalainen

IMATRA. Imatra aikoo vauhdittaa hiljalleen rehevöityvän Mellonlahden veden vaihtumista pumppauksella. Tekninen ratkaisu on suunnittelun edetessä tarkentunut.

Vahvoille on noussut suunnitelma Vuoksen kainalossa olevan lahden syvänteiden veden pumppaamisesta pintaan. Tämä vaihtoehto toimii aiempia paremmin, kalastusmestari Tomi Menna uskoo.

Vuoksi-työryhmissä istuvan Mennan mukaan valmiudet uuden suunnitelman toteuttamiseen ovat pitkällä. Konsultti on tehnyt kuvat pumppukaivoista ja putkilinjoista, joten tarjouskilpailu pumppausjärjestelmän rakentamisesta on mahdollista aloittaa viipymättä.

-Valmista ei ehkä vielä tule näillä sulilla, mutta putkien upotus onnistuisi kyllä talvellakin, Menna sanoo.

ALKUPERÄINEN suunnitelma oli pumpata Vuoksen vettä joesta pengerpadolla erotetun Mellonlahden syvänteisiin, jotta lahden vesi saadaan liikkeelle pohjia myöten.

Todennäköiseksi ongelmaksi muodostuisi tällöin lahden syvimpien vesien ja Vuoksen veden jyrkkä lämpötilaero. Mellonlahden yhdeksän ja 12 metrin syvänteissä on ympäri vuoden painavinta neliasteista vettä. Vuoksen vesi saattaa Imatrankosken voimalaitoksen alapuolella olla lämpimimmillään 20-asteista. Menna epäilee, että syvänteiden hapeton painava vesi jämähtäisi edelleen paikalleen kevyemmän pumppuveden pintaan työntäen.

Uusi suunnitelma on teknisesti käänteinen. Siinä tuoretta vettä ei yritetä painaa syvänteisiin, vaan pumpuilla nostetaan syvänteiden vettä suoraan pintaan hapettumaan. Mennan mukaan tämä ratkaisu tuo toivotun tuloksen varmemmin. Riski pohjasedimenttien sotkeutumisesta vettä samentamaan pienenee myös.

PUMPPAAMISELLA parannetaan Mellonlahden veden laatua.

-Ei lahden tilanne mitenkään katastrofaalinen ole, mutta muun Vuoksen vettä likaisempaa sen vesi nykyään on, Menna toteaa.

Mellonlahden puhtaus haluttiin aikanaan varmistaa erottamalla lahti likaantuneesta Vuoksesta rakentamalla pengertie.

Pengerrysluvan antaessaan vesioikeus sisällytti lupaan ehdon Mellonlahden virtausten voimistamisesta, mikäli lahden veden laatu uhkaa jossain vaiheessa jäädä muuta Vuoksea huonommaksi.

Vuoksen puhdistuttua lupaehtojen tarkoittama käänne on kiistatta tapahtunut. Toimenpiteisiin oli Mennan mukaan siksi ryhdyttävä.

MELLONLAHTI on suosittu kalavesi. Istutettu kirjolohi kiinnostaa etenkin pilkkijöitä. Heidän on syytä olla tarkkoina pumppausjärjestelmän tultua käyttöön. Lahden virtauksiin ja siten myös jäiden vahvuuksiin tulee varmasti muutoksia, Menna sanoo.

KUVATEKSTI

Matti Veijalainen

Luvattomilla kalamiehillä on pääsykielto Mellonlahdelle. Luvallisille on tulevaisuudessa tiedossa entistä kirkkaammat lohivedet.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen