Miljardöörin pöytälaatikossa miljoonabisnes Lappeenrannassa

Venäläinen öljymoguli Gennadi Timtshenko oli Porremoint-pöytälaatikkoyhtiön takana. Liikevaihdoton firma pyöritti kymmenien miljoonien bisnestä.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Kuulu venäläinen öljymiljardööri Gennadi Timtshenko pyöritti miljoonabisnestä piskuisessa lappeenrantalaisessa pöytälaatikkoyhtiössä. Porremoint-yhtiön omistuksessa muun muassa pyörähti Timtshenkon Transoil SNG -holdingyhtiö.

Öljykuljetusalan Transoil SNG:stä on kirjoitettu paljon Venäjällä. Yhtiö omistaa Rossija-pankkia, jota pidetään pääministeri Vladimir Putinin ja tämän ystävien luottopankkina.

Porremoint rekisteröitiin 2000 lakiasiaintoimisto Eclex Oy:n osoitteeseen Valtakadulla. Eclex-yrittäjä, liikejuristi Matti Harkko, oli Porremointin hallituksessa alusta saakka.

Porremointin omisti Timtshenkon ja tämän Jelena-vaimon luxemburgilainen Maples S.A. -yhtiö.

Timtshenko itse oli hallituksessa vain vuosina 2001—2002. Hän oli 2001 henkilökohtaisesti Lappeenrannassa allekirjoittamassa tilinpäätöstä. Sen jälkeen Harkko joutui matkustamaan yhtiökokoukseen Geneveen tai Luxemburgiin.

Kymmeniä miljoonia pyörittäneellä yhtiöllä ei koskaan ollut liikevaihtoa eikä henkilökuntaa.

Porremointin toimialana oli kiinteistöjen vuokraus ja hallinta. Käytännössä yhtiö kuitenkin omisti neljänneksen ruotsalaisesta International Petroleum Products Ab:stä, joka muutti nimensä Interperaksi 2004.

Porremoint kuittasi heti ensimmäisenä vuonna 2,5 miljoonan ja toisena vuonna 4,3 miljoonan euron sijoitustuotot Interperasta. 2004 yhtiön omaisuuden arvo oli kivunnut vuonna jo yli 30 miljoonan euron.

Transoil SNG tuli Porremointin omistukseen 2005. Kirjanpitoarvoltaan omistus oli 19 miljoonaa euroa.

Vuonna 2006 Transoil katosi Porremointin omistuksesta yhtä nopeasti kuin oli sinne tullutkin. Samoihin aikoihin Porremoint tyhjeni miljoonista, kun yhtiö maksoi 29 miljoonan euron osingot omistajalleen Maplesille Luxemburgiin.

Porremointille jäi vain Interpera-omistus, joka 2009 alaskirjattiin taseessa. Yhtiön varallisuus oli sulanut noin miljoonaan euroon. Lopullisesti yhtiö lakkautettiin 2010.

Suomi oli todellinen veroparatiisi, sillä miljoonistaan huolimatta yhtiö maksoi olemassaolonsa aikana veroja yhteensä vain 290 000 euroa.

Porremointin asioita hoitanut Matti Harkko on monelle tuttu Lappeenrannan naiskoripallopiireistä. Hän johti ja rahoitti naisten Catz-joukkuetta aina viime kesään asti.

61-vuotias Harkko kertoo asuneensa kuusi vuotta Virossa ja palanneensa kesällä Suomeen jäähdyttelemään bisnesuraansa. 1995 perustettu Eclex lakkautettiin maaliskuussa, mutta Harkon mukaan se pyörii edelleen Virossa.

Aluksi Harkko kiistää Timtshenkon mitenkään liittyvän Porremointiin, eikä muista olleensa Timtshenkon kanssa yhtiön hallituksessa. Kun muisti palaa, Harkko ei halua kommentoida tai arvioida sitä miksi Porremoint perustettiin saati miksi se lopetettiin.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston Venäjä-asioihin perehtyneen professorin Juha Väätäsen mukaan on vaikea arvioida, miksi venäläiset perustavat pöytälaatikkoyhtiöitä Suomeen. Syinä voivat olla esimerkiksi rahaliikenteen helppous ja veroedut.

Aiemmin äveriäät venäläiset siirsivät rahansa ulkomaille Venäjän pankkijärjestelmän epävarmuuden vuoksi. Väätäsen mukaan Vladimir Putinin valtakaudella pankkijärjestelmä on vakiintunut niin, että sellaiselle ei enää ole tarvetta.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara