Saimaa nousi nyt varteenotettavaksi jätevesien laskupaikaksi

Vuoksea halvempi Saimaa-vaihtoehto ei kelvannut päättäjille aiemmin. Lappeenranta joutuu hakemaan lupaa päätetylle Vuoksi-vaihtoehdolle, mutta voinee hakea uutta lupaa Saimaa-vaihtoehdolle.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan päättäjät suhtautuvat nyt aiempaa avoimemmin jätevesien laskemiseen Saimaaseen. Kaupungin on joka tapauksessa jätettävä ympäristölupahakemus Vuoksi-vaihtoehdosta, koska Saimaa-vaihtoehtoa ei ehtisi valmistella määräajassa eli vuoden loppuun mennessä.

Kaupunki voinee kuitenkin pistää uuden lupahakemuksen vetämään kevääseen mennessä, jos lokakuun lopussa valmistuvan selvityksen perusteella valtuusto pitääkin Saimaata parempana purkupaikkana.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtajan Reijo Kolehmaisen mukaan muita vaihtoehtoja on hyvä selvittää, vaikka Vuoksi-prosessi onkin vienyt ”kymmeniä tuhansia euroja”.

SAIMAASEEN sijoittuva purkupaikka ei Kolehmaisen mielestä voi olla kolmen kokoomuspoliitikon esiin nostama Kaukaan tehtaan vierusta.

-Purkupaikka on syytä hakea joko Suur-Saimaalta tai ainakin kanavan toiselta puolelta. Olisi hyvä, jos purettava vesi ei päädy Saimaan kanavaan.

Kolehmainen toppuuttelee kokoomuspoliitikkojen säästötoiveita.

-Heidän esittämissään laskelmissa on unohtunut, että Saimaa-vaihtoehdossakin täytyy rakentaa noin 40 miljoonaa euroa maksava puhdistamo.

KOLEHMAISEN käsityksen mukaan mitään uutta viisastenkiveä Saimaa-vaihtoehtoihin liittyen ei ole löydetty. Jo aiemmin selvitetyissä vaihtoehdoissa oli päädytty erinomaiseen puhdistustasoon, mutta päättäjiä se ei vakuuttanut riittävästi.

-Tässä taitaa olla nyt näitä asiantuntijoita aika paljon. Jo helmikuussa kaikki asiat olivat esillä. Valtuusto päätti valita Vuoksi-vaihtoehdon, vaikka Saimaa-vaihtoehto olisi tullut noin 15 miljoonaa euroa halvemmaksi.

-Kun investointi tehdään sadaksi vuodeksi, pitkä putki Vuokseen tuntui hyväksyttävältä, kun ei haluttu kolhua Saimaa-imagoon.

KAUPUNKI on nyt ollut jätevesiasiassa yhteydessä myös yliopistoon, jonka asiantuntijat hiljattain nostivat Saimaa-vaihtoehdon uudelleen esiin.

Valtuuston pienryhmät tekivät valtuustoaloitteen Saimaa-vaihtoehtojen selvittämisestä pika-aikataululla uudelleen. Aloite tulee teknisen lautakunnan käsittelyyn marraskuussa.

Tavoitteena on, että asia etenisi valtuustoon joulukuussa. Valtuusto päättäisi, aloitetaanko uusi lupaprosessi, jossa purkupaikkana olisi Saimaa.

Saimaa on jo monen kaupungin jätevesien purkupaikka senkin takia, ettei niillä ole ollut muita vaihtoehtoja.

KUVATEKSTI

Juha Rika

Vuoksi-vaihtoehtoa ja ympäristölupahakemusta on valmisteltu jo pitkälle. Pikaselvitys puhdistettujen jätevesien laskemiseksi Saimaaseen valmistuu lokakuun lopussa.

Vuoksi-vaihtoehto

Siirtoviemäri Toikansuolta Vuokselle 38 miljoonaa euroa.

Toikansuon saneeraus viisi miljoonaa euroa.

Uusi puhdistamo 40 miljoonaa euroa.

Toikansuo saneerataan ja siirtolinja rakennetaan 2013-2017.

Uuden puhdistamon ympäristölupa ja rakentaminen 2015-2025.

Jätevedet uuteen paikkaan

Lappeenrannan kaupungin jätevedet johdetaan toistaiseksi Toikansuon puhdistamolta Rakkolanjokeen.

Kaupunginvaltuusto päätti, että uusi ympäristölupa eli jätevesilupa haetaan Vuokseen johtavalle siirtoviemärille.

Kymmenen pienryhmien valtuutettua teki valtuustoaloitteen jätevesiasian uudelleen käsittelystä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju