Saimaan ammattikorkeakoulua uhkaavat rajut leikkaukset

Ministeriö lopettaisi prosessitekniikan koulutuksen Imatralta ja leikkaisi muita aloituspaikkoja 55:llä. Vähennyksien vaikutukset ovat noin kolme miljoonaa euroa vuodessa.

Heli Rautanen

Opetus- ja kulttuuriministeriön ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen leikkausehdotus kurittaa Saimaan ammattikorkeakoulua lujalla kädellä.

Ministeriön ehdotuksen mukaan prosessitekniikan ja tietotekniikan koulutusohjelmat lakkautetaan kokonaan. Käytännössä se lopettaisi Imatralta tekniikan yksikön ja keskittäisi tekniikan koulutuksen Lappeenrantaan.

Imatralla kuvataiteen yksikössä aloituspaikat vähenevät 20:een. Vuositasolla 95 aloituspaikan vähennys tekee vuosittain noin kolmen miljoonan euron loven rahakirstuun.

Leikkauksia osattiin odottaa, mutta 17,6 prosentin aloituspaikan väheneminen on Saimaan ammattikorkeakoulun rehtorin Anneli Pirttilän mukaan yllättävä ja kohtuuton.

-Totesin henkilöstölle tiedotustilaisuudessa, että tämä on Saimaan ammattikorkeakoululle musta päivä, harmittelee Pirttilä.

Koko valtakunnasta leikataan 2?160 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluista vuodesta 2013 lähtien. Pirttilä arvelee, että ministeriö on tehnyt leikkausehdotukset työllistymisen ja aluepolitiikan näkökulmasta.

-Myös yliopistokaupungit kärsivät leikkausehdotuksissa, pääkaupunkiseutua lukuunottamatta, toteaa Pirttilä.

Keskustan kansanedustaja Kimmo Tiilikainen ottaa tiukasti kantaa maakuntien ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen rajuihin vähennyksiin.

-Pääkaupunkiseudulle muutokset ovat kosmeettisia. Parin prosentin leikkaukset tehdään, jotta voidaan sanoa leikkausten koskevan kaikkia. Keskustan rakentamaa alueellisesti kattavaa korkeakouluverkkoa ajetaan rujosti alas. Härskiä toimintaa, tuomitsee Tiilikainen.

Pelätyt matkailu- ja ravitsemisalan leikkaukset eivät kuitenkaan koske Etelä-Karjalaa, vaan aloituspaikat säilyvät entisellään.

Kulttuurialan koulutuspaikkoja vähennetään koko valtakunnassa 871. Imatran kuvataideyksikkö jatkaa edelleen, vaikka 15 aloituspaikkaa karsitaankin.

-Meidän vahvuutena on monialainen kuvataiteen koulutus eri alueilla, kertoo Pirttilä.

Ammattikorkeakoulu tulee esittämään ministeriölle mielipiteensä aloituspaikkojen leikkauksista. Linjaukset on kuitenkin kirjattu hallitusohjelmaan ja Pirttilä epäilee, ettei tilanne muutu enää.

Vielä on liian aikaista arvioida syntyneen tilanteen vaikutuksia henkilöstölle ja ensi vuoden aloituspaikkamäärään.

Jos lukuvuonna 2012 aloittaa täysi opiskelijamäärä, sitoo se vuoden 2013 talousarviosta seitsemän kuukautta.

-Olemme vielä vähän pöllähtäneitä tällä hetkellä. Nyt täytyy tuumia, miten Saimaan ammattikorkeakoulu tästä selviää, huokaa Pirttilä.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Saimaan ammattikorkeakouluun kohdistuvat leikkaukset lopettaisivat tietotekniikan ja prosessitekniikan koulutusohjelmat. Skinnarilan kampuksen rakennustyöt olivat jo pitkällä elokuun lopussa.

Kirjoittaja:
Heli Rautanen