Vastaanottokeskus siirtyy Konnunsuolle mahdollisesti ilman kilpailutusta

Sisäministeriö esittää vastaanottokeskuksen toiminnan siirtämistä Konnunsuolle. Säilöönottoyksikön perustaminen odottaa rahoituksen varmistumista.

Heli Tiusanen

MAAHANMUUTTOVIRASTO esittää sisäministeriölle Konnunsuon entisen vankilan ottamista vastaanottokeskuksen käyttöön suorahankintapäätöksellä. Asiasta kertoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne.

— Hankintalaissa määritellään perusteet, joilla julkisen hallinnon toimitila voidaan valita ilman kilpailutusta, Päivärinne sanoo.

Asiaa käsitellään seuraavan kerran lokakuun lopulla raha-asiainvaliokunnassa. Mikäli sen tekemä päätös on myönteinen, voi ministeriö edetä Konnunsuon vuokraamisessa.

SÄILÖÖNOTTOYKSIKÖN perustaminen Konnunsuolle joutuu sen sijaan odottamaan. Sille ei nimittäin ole myönnetty rahoitusta valtion talousarviossa, sanoo Päivärinne.

— Sisäasiainministeriö on esittänyt rahoitusta säilöönottoyksikölle, mutta sitä ei ole toistaiseksi voitu osoittaa.

Päivärinteen mukaan uuden säilöönottoyksikön perustamiselle on tarvetta. Toistaiseksi Suomen ainoa säilöönottoyksikkö sijaitsee Metsälän vastaanottokeskuksessa Helsingissä.

— Ajoittain yksikkö on täynnä, ja asiakkaita joudutaan sijoittamaan korvaaviin tiloihin.

Kidutuksen vastainen komitea on jo useiden vuosien ajan suositellut, että Suomeen tulisi perustaa lisää säilöönottotiloja.

Päivärinne ei halua ottaa kantaa siihen, kuinka paljon säilöönottoyksikön perustaminen maksaisi.

JOUTSENON vastaanottokeskuksessa päätöstä toiminnan siirtämisestä Konnunsuolle odotetaan luottavaisin mielin, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

— Uskon, että toiminnalle on tarvetta Etelä-Karjalassa myös jatkossa.

Muutto Konnunsuolle toisi vastaanottokeskukselle myös pitkään kaivattua helpotusta kiinteistöön liittyviin ongelmiin.

— Tiuruniemessä sähköt reistailevat, kun verkko ei kestä niin paljon kulutusta, hissit pitäisi uusia ja talon ulkoasu on rapistunut, Kähkönen listaa.

Konnunsuolla asiakkaita ei Kähkösen mukaan sijoitettaisi kaikkein huonokuntoisempiin osiin.

— Puolet asiakkaista menisi puutaloihin.

KONNUNSUON remontti vastaanottokäyttöä varten tarkoittaisi Kähkösen mukaan käytännössä vankilan tunnusmerkkien poistamista.

— Piikkilangat ja kalterit pitää poistaa, lisäksi sellien oviin pitää vaihtaa lukot.

Lisäksi kiinteistö vaatii pintaremonttia.

— Myös kosteiden tilojen kunto tulee tarkastaa, Kähkönen sanoo.

Joutsenon vastaanottokeskuksen on lähdettävä nykyisistä toimitiloistaan kesäkuun loppuun mennessä.

— Tässä saattaa tulla vielä kiire, Kähkönen toteaa.

Kähkösen mukaan turvapaikanhakijoille ei jatkossakaan ole luvassa luksusta, mutta tilojen tulee olla toiminnan tarpeet tyydyttävässä kunnossa.

Kirjoittaja:
Heli Tiusanen