Turvattomuus on lisääntynyt huolestuttavasti Etelä-Karjalassa

Poliisin mukaan pahoinpitelyt tapahtuvat yleensä ravintoloissa tai niiden läheisyydessä. Ravintolapäällikkö Esa Soukkion mielestä poliisin parempi näkyvyys ravintoloiden läheisyydessä rauhoittaisi paljon.

Heikki Sairanen

TURVATTOMUUDEN tunne on lisääntynyt hälyttävän paljon Etelä-Karjalassa. Poliisin tietoon tulevien pahoinpitelyjen määrä kasvaa kasvamistaan. Tavallinen ihminen ei uskalla varsinkaan pimeän aikaan liikkua ulkosalla, puistoissa nyt ei missään nimessä, sillä rauhanhäiritsijöitä alkaa olla kaikkialla.

-Nyt tarttis tehdä jotain tilanteen korjaamiseksi, totesi Etelä-Karjalan poliisipäällikkö Jyrki Wasastjerna torstaina poliisin, ravintoloiden ja alkoholitarkastajien yhteistyöpalaverissa.

Poliisin tilastojen mukaan alkoholinkulutus ja väkivaltarikokset käyvät valitettavan vahvasti käsi kädessä. Wasastjernan mukaan juuri Etelä-Karjalassa kehitys on hälyttävä.

-Koko maassa alkoholinkulutus on 8,1 litraa, mutta täällä yli yhdeksän litraa asukasta kohti.

POLIISIN tilastojen mukaan pahoinpitelyt tapahtuvat yleensä ravintoloissa tai niiden läheisyydessä. Viime vuonna lappeenrantalaisissa ravintoloissa tapahtui 44 pahoinpitelyä, mutta tämän vuoden ennuste on jo 65 pahoinpitelyä.

Lappeenrannassa pahoinpitelyjä sattuu eniten keskustassa, Lauritsalassa ja Sammonlahden-Skinnarilan alueella. Imatralla selkeä pahoinpitelyjen keskittymä on Imatrankoskella.

-Kunnittain tarkasteltuna Imatra ja Lappeenranta ovat maakunnan synkimpiä paikkoja. Imatra johtaa Lappeenrantaa himpun verran, Wasastjerna sanoi.

MONREPOS´N ja Kippari-krouvin ravintolapäällikkö Esa Soukkio allekirjoittaa poliisin tilastot pahoinpitelyjen määrän kasvusta. Siitä hän on kuitenkin eri mieltä, että pahoinpitelyt olisivat kasvaneet ravintoloissa.

-Valvonta on tiukentunut ravintoloissa. Pitää myös muistaa, että ravintolasektorilla myyty alkoholimäärä on vähentynyt viime vuosina koko ajan. Ravintolasektorilla se on jo alle kymmenen prosenttia. Suurin kulutus eli noin 90 prosenttia tapahtuu jossain muualla ei valvotuissa olosuhteissa, mutta ei ravintoloissa.

Soukkion mielestä poliisin parempi näkyvyys rauhoittaisi kummasti. Lappeenrannassa pahoinpitelyt ovat keskittyneet poliisin mukaan Oksasenkadulle ja Snellmaninkadulle, jossa on kolme isohkoa ravintolaa: Monrepos, Ilona ja Giggling Marlin.

-Jos poliisi on paikalla kauppatorilla, kun porukat purkautuvat ravintoloista, tilanne on rauhallinen myös taksijonossa. Mutta jos poliisia ei ole näkyvillä, tilanne vapautuu. Kun taksia joutuu odottamaan kolmekin varttia ja joskus kauemminkin, ja jos joku etuilee, siinä syntyy väkisinkin tuuppimisia, Soukkio tietää.

-Mutta on siellä jonossa toki paljon muitakin taksia odottavia, ei pelkästään ravintoloista lähteviä.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Monrepos´n ja Kipparikrouvin ravintolapäällikkö Esa Soukkio lisäisi poliisin näkyvyyttä.

Poliisin kartalla näkyvät Imatran väkivaltaisimmat paikat.

Lappeenrannassa mietittiin torstaina keinoja vähentää pahoinpitelyjen määrää.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen