Yrittäjät haluaisivat kaupungin ravintolatiloja avoimeen hakuun

Wolkoffin talomuseon kivijalkaan tuleva ravintola luvattiin etukäteen Ravintola Wolkoffille. Kaupungin yritystilat vuokrataan yleensä suoralla neuvottelu-menettelyllä.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Wolkoffin talomuseon kivijalkaan rakennettava viinitupa vuokrataan kaupungin omaksuman käytännön mukaan ilman kilpailutusta. Kaupunki peruskorjaa tilat tulevan käyttäjän eli naapurissa toimivan ravintola Wolkoffia pyörittävän Furex Oy:n toiveiden mukaisiksi.

Tilojen kilpailuttamista ei kunnolla ehditty edes harkita, kun kaupunginhallitus vastoin alustavaa kaavailua määritteli helmikuussa tilojen tulevaksi käyttäjäksi Ravintola Wolkoffin. Aloite oli tullut ravintolalta. Kaupunginhallitus halusi tarjota yritykselle mahdollisuuden monipuolistaa palvelujaan.

Tilakeskuksen johtajan Ilpo Koposen mukaan neuvottelumenettely on tavallinen tapa vuokrata tilat. Koponen korostaa, ettei vuokraamisessa ole kilpailutuspakkoa.

-Ennen tuota kaupunginhallituksen linjausta kivijalan tiloista kyllä kyseli ainakin yksi muu yrittäjä, kertoo Koponen.

LAPPEENRANNAN yrittäjä- ja liikemiesyhdistys toivoo kaupungilta lisää avoimuutta ja yrittäjien tasapuolista kohtelua tilojen vuokraamisissa.

-Hyvä tapa olisi kilpailuttaa. Periaatteen pitäisi olla sellainen, että kaikilla kiinnostuneilla olisi ainakin mahdollisuus päästä mukaan, ja että asiasta tiedotettaisiin avoimesti, sanoo puheenjohtaja Juha Oksanen.

Mitään kilpailutusrumbaa Oksanen ei kuitenkaan toivo.

-Kilpailutuksessa pitää olla järki kädessä. Itse korostaisin näissä asioissa pitkäjänteisyyttä.

Säräpirtti Kippurasarven yrittäjä Esko Hietaranta kertoo pyytäneensä Lappeenrannan seudun yrityspalveluita ilmoittamaan kaikista keskustan tuntuman vuokrattavaksi tulevista tiloista.

-Yhteydenottoja ei ole tullut. Mielelläänhän niistä kuulisi etukäteen, ettei vain joudu lehdestä lukemaan, että tämä ja tämä yritys avaa kohta kaupungin tiloissa ovensa.

Hietaranta arvelee, että moni olisi kiinnostunut esimerkiksi Lappeenrannan Laivat Oy:n laivoista tai Satamatie 6:een kaavaillusta panimoravintolaksi kunnostettavasta tilasta.

Kaupunki on käynyt Satamatien tiloista neuvotteluja Oxa Oy:n kanssa.

-Eiköhän kuka tahansa yrittäjä haluaisi tietää tällaisista hankkeista etukäteen, että voisi itse asiaa harkita ja tehdä laskelmia. Toivoisin tilojen tarjontaan enemmän avoimuutta. Kaupungin periaatteena pitäisi olla kilpailuttaa omat kiinteistönsä.

ILPO KOPOSEN mukaan kilpailuttaminen on harvinaista, monesta syystä.

-Yleensäkin tiloista voi olla alkuun useampikin kiinnostunut, mutta kun ruvetaan puhumaan rahasta, kiinnostus lakkaa siihen.

Koposen mukaan tunkua tiloihin ei yleensä ole.

-Se on semmoista etsiskelyä.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Kaupunki peruskorjaa vetävälle paikalle entisen Akku-Arkan tiloihin ravintolan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju