Enpi-ohjelmasta 18 miljoonaa rajaliikenteelle

Suomen ja Venäjän rajaliikenteen kohteisiin on varattu yhteensä 36 miljoonaa euroa. Imatran raja-asemaa kohennetaan yli 11 miljoonalla eurolla. Työt voivat alkaa ensi vuonna.

Jyrki Nuottimäki

EUROOPAN unionin Enpi-ohjelman seurantakomitea on hyväksynyt Suomen ja Venäjän rajaliikenteen tehostamiseen liittyvät suuret rakentamiskohteet. Suomen puolelle rahaa myönnettiin kolmeen kohteeseen 18 miljoonaa euroa. Vastaava summa on käytettävissä myös Venäjän rajarakentamisen kohteisiin.

Suomen puolella Imatran raja-aseman laajennus- ja rakentamistöihin on myönnetty arviorahoituksena yli 11 miljoonaa euroa, Nuijamaan liikennejärjestelyihin 2,4 miljoonaa euroa ja Vainikkala-Simola-tieyhteyden rakentamiseen 4,4 miljoonaa euroa.

Suomen puolella rajan kohteisiin rahoitusta ovat saamassa Liikennevirasto, Tulli ja Rajavartiolaitos. Kysymyksessä on merkittävä rahoitus rajaliikenteelle, jonka näin mittavaan kehittämiseen Suomen budjettirahoituksella ei ole edellytyksiä.

VENÄJÄN puolelle hyväksytty kokonaisrahoitus on vasta 17 miljoonaa euroa, koska sieltä on ehkä tulossa vielä yksi noin miljoonan euron hanke, jolla rakennetaan Pietariin huviveneiden rajatarkastuspiste.

Imatran raja-aseman Venäjän puoleisiin rakennustöihin on myönnetty 7,6 miljoonaa euroa. Svetogorskin ympäristön tiejärjestelyihin ja Viipuriin johtavan tien sillanrakennustöihin tulee noin kuusi miljoonaa euroa ja Parikkalan raja-asemalle johtavan tien rakentamiseen on myönnetty 3,2 miljoonaa euroa.

Parikkalan raja-asemalle johtavan tien parantaminen on Suomellekin tärkeä kohde, koska se edistää aseman kansainvälistämistä, jolloin se tulisi myös henkilöliikenteen käyttöön.

ENPIN ohjelmajohtaja Päivi Ilves Etelä-Karjalan liitosta kertoo, että kohteiden lopullinen rahoituspäätös tulee ensi vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Käytännössä rahoitus myönnetyille rajaliikenteen kohteille on kuitenkin varmaa, vaikka byrokratiaa vielä riittää.

– Kaikille kuudelle rakentamiskohteen toimijalle lähetetään vielä tarkentava hakupaketti, joka on täytettävä. Sen jälkeen hakemukset käsitellään uudelleen EU:n seurantakomiteassa. Uudella kierroksella tarvitaan muun muassa virallisia selvityksiä ympäristövaikutusten arvioinnista.

Kun viralliset asiakirjat tulevat seurantakomitealle, Ilveksen mukaan lopullinen päätös tulee kohtuullisen nopeasti.

– Luultavasti seurantakomitea hyväksyy täydennetyt hakemukset kirjallisessa menettelyssä helmi-maaliskuun kuluessa.

ILVEKSEN mukaan rakentaminen rajoilla voi käynnistyä päätöksen jälkeen nopeasti.

– Rahoituksen saaneet tahot voivat hoitaa esimerkiksi töihin liittyvät kilpailutukset kuntoon jo tässä vaiheessa. Aikaa ei ole kovin paljon, koska kysymyksessä on isoja rakennuskohteita. Kohteiden on oltava valmiina vuoden 2014 loppuun mennessä.

Enpi-ohjelmat

Suomen ja Venäjän rajoilla toteutettava Enpi CBC?-ohjelma on osa EU:n ja Venäjän välistä strategista kumppanuutta, johon EU on varannut yhteensä 11,5 miljardia euroa vuosille 2007-2013.

Kaakkois-Suomi-Venäjä Enpi CBC -ohjelman rahoitus on yhteensä 72 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on 36 miljoonaa, Suomen 18 miljoonaa ja Venäjän 18 miljoonaa euroa. Rahojen jakoa hallinnoi Etelä-Karjalan liitto.

Ohjelman toimintalinjoja ovat taloudellisen kehityksen edistäminen, tehokkaat ja turvalliset rajat, ympäristönsuojelu sekä sosiaalinen kehitys ja kansalaisyhteiskunta. Rajaliikenteeseen liittyvät 36 miljoonan euron hankkeet käsitellään virallisten hakukierrosten ulkopuolella.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki