Museotoimi etsii uusia markkinointikanavia

Säästöt kurittavat museon markkinointibudjettia. Tiedotus voi siirtyä Facebookiin ja muihin sähköisiin viestintävälineisiin.

Sari Pullinen

Lappeenranta. Etelä-Karjalan museo joutuu pienentämään voimakkaasti markkinointimäärärahojaan ensi vuoden säästövelvoitteidensa vuoksi. Samanaikaisesti Museoviraston määrärahojen leikkaukset vaikuttavat maakuntamuseoidenkin toimintaan, joten Etelä-Karjalan museotoimenjohtaja Päivi Partanen ei voi muuta kuin luonnehtia tilannetta epävarmaksi.

Museon valtionosuuksien vähenemisestä johtuvat säästövelvoitteet ovat museotoimella Lappeenrannassa 35 000 euroa. Koska summaa ei voi ottaa pois perustoiminnasta kuten näyttelyiden järjestämisestä, vaihtoehtoja ei juuri jää:

— Jo ennestään pientä markkinointibudjettia on pienennettävä. Viime vuonna se oli 28 000 euron suuruinen. Ilmoittelua ja julkaisuja on myös vähennettävä. Olemme aiemmin tehneet kirjoja, tutkimuksia sekä näyttelyluetteloja. Tuntuu, että kohta museoissa ovat jäljellä vain seinät, Päivi Partanen harmittelee.

— Tämä on sokkihoitoa: meidän on löydettävä uusia tapoja markkinoida, vaikkapa Facebookissa.

Vasta viime vuonna museoiden valtionosuudet nostettiin ylös 90-luvun alun lama-ajan kuopasta. Rahaa tuli lisää, ja Etelä-Karjalan museossa pystyttiin lisäämään markkinointia.

35 000 euroa on kaksi kolmasosaa esimerkiksi Etelä-Karjalan taidemuseon näyttelybudjetista. Nyt saadut säästövelvoitteet vaativat museotointa höyläämään vähän kaikesta.

— Ollaan sillä rajalla, että säästöt vaikuttavat toimintaamme. Jos rahat ensi vuonnakin vähenevät, säästöistä uhkaa tulla pysyviä. Sitten tarvitaan jo radikaaleja toimia, Partanen arvioi.

Museovirastossa on noustu takajaloilleen hallituksen esityksestä, joka veisi Museoviraston toimintamenomäärärahoista kolme miljoonaa euroa. Esitys on johtanut koko viraston henkilökunnan yhteistoimintaneuvotteluihin. Pahimmillaan säästö merkitsisi 60 työntekijän irtisanomista.

— Varmaa on toistaiseksi vain se, että heidän palvelunsa vähenevät täälläkin, Partanen sanoo.

Lappeenrannan Linnoitus ja Luumäen Kotkaniemi ovat esimerkkejä eteläkarjalaisista kohteista, joita Museovirasto hoitaa suoraan.

Seppo Rautiovaara

Etelä-Karjalan museo on julkaissut ahkerasti tutkimuksia ja näyttelyjulkaisuja, mutta jatkossa niihin ei ole enää varaa entiseen malliin. Viime vuoden keväänä otetussa kuvassa museoassistentti Vaula Stenberg järjestelee näyttelyjulkaisuja Etelä-Karjalan museossa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen