Estradi saa Lappeenrannalta lainaa talousvaikeuksiinsa

Taidekoulu on pettynyt lainasummaan sekä siihen, ettei uusista tiloista puhuta edelleenkään mitään.

Lappeenrannan kaupunki tukee talousahdinkoon joutunutta Taidekoulu Estradia myöntämällä sille lainaa sekä esittämällä koulun avustuksen nostamista 30 000 eurolla ensi vuodeksi.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina myöntää Estradille 120 000 euron lainan, jonka koulu tarvitsee vielä tänä vuonna maksuvalmiutensa tasapainottamiseen. Laina sisältää Estradille aiemmin myönnetyn 14 000 euron lainan.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esittää myös, että kaupungin ensi vuoden avustus nostettaisiin 120 000 euroon. Tänä vuonna Estradi on saanut kaupungilta tätä taiteen perusopetusrahaa 90 000 euroa, mihin se on noussut parin aiemman vuoden 75 000 eurosta.

Avustuksen nostamisesta päättää kaupunginvaltuusto ensi vuoden talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Estradi toivoi saavansa kaupungilta lainaa 40 000 enemmän eli 160 000 euroa. Estradin rehtori Ritva Aalto arvelee, että kaupunki on ynnännyt kassavirtaan myös tapahtumien myyntitulot. Estradi ei itse ole kuitenkaan uskaltanut laskea niiden varaan.

— Tämä tarkoittaa nyt sitä, että joka ikinen yleisöpaikka kaikista esityksistämme pitäisi saada myytyä. Sadan prosentin myyntitavoite on aika kova mille tahansa ammattiteatterillekin, Aalto sanoo ja toivoo kaupunkilaisten lähtevän sankoin joukoin katsomaan Estradin pikkujoulufarssia sekä marrasjuhlaa.

Pettymyksen Aallolle aiheutti se, ettei kaupungin esityksessä puhuta mitään taidekoulun uudesta tilasta.

— Toivoin, että Miettinen olisi esittänyt meille jotakin tilaa. Jos meillä olisi tieto siitä, että vuonna 2013 pääsemme edullisempiin tiloihin, pystyisimme vastaamaan veloistamme ja kehittämään toimintaamme, Aalto uskoo.

Hän pelkää, että jos kaupungin päätökset jäävät tähän, Estradissa joudutaan käyttämään edelleen jatkuvasti inhimillistä pääomaa. Opettajien selkänahka on kovilla, kun siitä työstä, mitä tehdään varainhankinnan eteen, ei pystytä maksamaan.

Estradi kirjelmöi Lappeenrannan kaupunginhallitukselle pyytääkseen apua. Lokakuun lopulta lähtien koulu ei ole pystynyt maksamaan palkkoja kuin osalle henkilökunnasta.

Estradin palveluksessa on 36 työntekijää. Liki 600 oppilasta saa koulussa taiteen perusopetusta teatteri-, sirkus- ja bändilinjoilla. Viime vuonna koulun omat esitykset keräsivät noin 9 500 katsojaa.

Tämä tarkoittaa nyt sitä, että joka ikinen yleisöpaikka kaikista esityksistämme pitäisi saada myytyä.

Ritva Aalto

Taustaa Estradin taloudesta

Koulu tarvitsi alkuvuosinaan runsaasti kehittämisresursseja. Kaksi ensimmäistä toimivuotta (2005 ja 2006) tuottivat yhteensä noin 100 000 euron alijäämän. Sitä ei ole pystytty kuromaan umpeen. Lisäalijäämän kertyminen on pysäytetty.

2010 tilinpäätöksen tulos oli 40 000 euroa ylijäämäinen. Taseessa näkyvän oman pääoman negatiivisuus on edelleen 100 000 euroa. Se rasittaa Estradin maksukykyä sekä työllistää henkilökuntaa.

Vaje on johtanut maksujärjestelyihin työeläke- ja vakuutusyhtiöiden, verottajan ja vuokraisännän kanssa. Jousto on loppumassa.

Toinen syy vaikeuksiin on yksityisen vuokraama Teollisuuskadun toimitila, josta koituu koululle vuosittain noin 9 000 — 30 000 euron lisäkuluerä verrattuna muihin lappeenrantalaisiin taiteen perusopetusta antaviin kouluihin. Ne toimivat kaupungin omistamissa tiloissa.

Koulun talousarvion loppusumma oli viime vuonna noin 550 000 euroa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen