Hevoskärryt saivat traktorikyydin

Hevosajoneuvo-museon uusi koti on Parikkalan Saaren Ravipirtti. Maakuntamuseo haluaa selvittää esineistön.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Saaren Ravipirtin pihaan kaartaa traktori. Kyydissä on lännenleffoista tutut hevosvankkurit.

-Ne on tuotu Amerikasta ja niissä on pyssykotelokin Winchesterille. Näitä vankkureita on käytetty kouvolalaisen farkkufirman tv-mainoksessa, sanoo Lauri Tiainen.

Pian pihaan saapuu lisää traktoreita ja autoja, joiden peräkärryissä on hevoskärryjä ja -maatalouskoneita. Käynnissä on Saaren hevosajoneuvomuseon ja yli sadan esineen muutto Kiiverin tilalta Ravipirttiin.

LÄHEISELLÄ Kiiverin tilalla esineet olivat vuodesta 1997, mutta tiloja tarvittiin muuhun käyttöön. Alun perin museoesineitä kasattiin Ravipirtin lähelle Saaren keskustaan tanssilavalle.

-Meillä oli 80-luvulla kunnanhallituksen projekti, jossa kansaa yritettiin houkuttaa Saaren keskustaan. Oli kauppakatu-ideaa, mutta silloin oli myös sellainen polle-puisto, jossa oli hevosia. Sen yhteyteen esineet tulivat, muistelee Tiainen.

Tiainen on itse kerännyt ja haalinut suurimman osan museon esineistä. Kotonakin on kuulemma samanmoinen määrä.

-Yli 40 vuoden aikana on tullut kysyttyä ihmisiltä, että saako ulkona olevia esineitä viedä museoon. Eniten olen ihaillut näissä seppien työtä, joka on ollut niin tavattoman hienoa.

Tiainen toivoo, että museoesineet saisivat nyt olla Ravipirtissä pitkään.

MUSEOVASTUU on siirtynyt nyt Saaren hevosystäväinseuralle, joka omistaa Ravipirtin.

-Tiloja on laitettu museota varten kuntoon. Esineet on tarkoitus järjestää talven aikana paikoilleen ja keväällä voisi olla valmista. Museota pidetään auki tapahtumien aikana ja eiköhän myös tilauksesta, sanoo seuran puheenjohtaja Pentti Pääkkönen.

Aukioloa toivoo myös Parikkalan kunta, joka omistaa esineistä suurimman osan. Tavarat palautuvat sitten kunnalle, mikäli Hevosystäväinseuran toiminta loppuu.

Osa esineistä kuuluu edelleen yksityisille. He ovat pitäneet ehtona sitä, ettei omaa lahjoitustavaraa viedä Saaren alueelta muualle.

ETELÄ-KARJALAN museo olisi toivonut Hevosajoneuvomuseon sijoittamista Parikkalan Koitsanlahden hovin museoon.

Amanuenssi Jukka Luoto pitää kuitenkin hyvänä ratkaisuna sitä, että tavarat edes saatiin siirrettyä Kiiverin tilalta suojaan Ravipirttiin.

-Mutta ei tätä tilannetta hurratakaan voi. Museossa pitäisi tehdä katsanto, jossa palkattu henkilö selvittäisi esineet ja tekisi niistä esittelytekstit. Ei tavallinen ihminen ymmärrä niistä mööbeleistä muuten mitään.

Selvitykseen voisi hakea museoille suunnattua harkinnanvaraista avustusta.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Arto Virolainen, Pentti Pääkkönen ja Pentti Paakkinen nostavat hevosvetoista heinähäkkirekeä sisään. Hevosajoneuvomuseon uuden kodin Saaren Ravipirtin seinään on tehty reikä, josta mahtuvat suuretkin hevoskärryt.

Amerikan malliset hevosvankkurit odottavat pääsyä takana olevaan Saaren Ravipirttiin.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen