Iiris ja Ilona kovassa koulussa

Lönnrotin koulun oppilaat näyttelevät Yle Teeman Avoimessa tarinassa. Koulukiusaamisesta kertovan jakson nimi on Katseita.

Matti Saarela

Lappeenranta. Lönnrotin koulussa ketään ei kiusata. Ei ainakaan Pinja Ruuthin, Veera Myyryläisen, Emma Taitosen, Roosa Tyrmin ja Linda Kojon luokalla.

Näin tytöt vakuuttavat, ja samaa sanoo vähän myöhemmin puhelimessa Saara Talka.

Kaikki kuusi tyttöä esiintyvät Yle Teeman televisioelokuvassa Katseita.

-Minusta oli mukavaa päästä näyttelemään. Tämä oli todella hyvä kokemus, elokuvan kiusattua koulutyttöä Ilonaa näyttelevä Pinja Ruuth sanoo.

Katseita on viides osa Teeman sarjassa Avoin tarina. Tarinat sarjaa varten on kerätty nuorille järjestetyn kirjoituskampanjan avulla. Katseita on julma tarina tyttöjen harjoittamasta kiusaamisesta.

Lönnrotin koulussa ei Ruuthin mukaan esiinny sellaista kaveripiiristä poissulkemista, josta 13-vuotiaan järvenpääläisen koulutytön kirjoittama tarina kertoo.

-Eipä juuri tuntunut tutulta. Meidän koulussa ei ikinä tapahdu mitään tällaista, hän sanoo.

Tarinan loppu jää avoimeksi. Siihen tehdään myöhemmin kolme erilaista loppua nuorten omien ehdotusten pohjalta. Ehdotukset loppuratkaisuksi pitää lähettää 14. joulukuuta mennessä.

-Tämä oli todella ihana kokemus, ja kun teemme jatko-osan, tämä ihana kokemus jatkuu, Veera Myyryläinen sanoo.

-En usko, että meidän koulussamme voi tapahtua mitään tällaista. Toivon, että tarinan jatko-osa kertoo katsojille sen, miten väärin kiusaaminen on. Toivon, että tämän katsominen auttaa lopettamaan kiusaamisen sellaisessa koulussa, jossa sitä on, Myyryläinen jatkaa.

Pinja Ruuth opiskelee Estradin sirkuskoulussa. Muilla tytöillä ei ole esiintymisestä kokemusta koulun ulkopuolella. Elokuvan roolihenkilöiden olemusta on kuitenkin mietitty tarkkaan.

Saara Talkalla on avainrooli. Hän on tarinan kertoja Iiris, porukasta vetäytynyt tyttö, joka tarkkailee ulkopuolisena tapahtumia välitunnilla ja luokassa.

-Roolihenkilö herätti minussa aika paljon ajatuksia. Iiris on tarkkailija, joka seuraa luokan kiusattuja ja kiusaajia, Saara Talka kertoo.

Elokuvassa Talka näyttelee hyvin varmoin ottein. Rooli ei kuitenkaan ole syntynyt samaistumisen vaan pohdinnan kautta.

-Se oli jollakin tavalla eksoottisempaa kuin normaali elämä, Saara Talka sanoo tarinan Iiriksen maailmasta.

Talka uskoo, että tarinan Iiriksen halu eristäytyä luokan muiden tyttöjen seurasta on oma valinta. Iiris ei ole joutunut tarinan Ilonan tavoin kiusatuksi ja eristetyksi.

-Iiris ei ole itse yrittänyt päästä mihinkään porukkaan. Hän odottaa ehkä, että hänet kutsutaan mukaan, Sara Talka sanoo.

Avoin tarina 5: Katseita la 26.11. klo 9.50 (ennakkokatselu opettajille), ti 29.11. klo 10 ja 18, ke 30.11. klo 16.30 ja to 1.12. klo 10 Yle Teema.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Roosa Tyrmi, Emma Taitonen, Linda Kojo, Veera Myyryläinen ja Pinja Ruuth vakuuttavat, ettei Lönnrotin koulussa ketään kiusata.

Kirjoittaja:
Matti Saarela