Imatra kätkeytyy Troijan hevoseen matkailua juonimaan

Imatran kaupunki aloittaa ensimmäisen kerran yhteistyön muslimimaan alueen kanssa. Imatra ja turkkilainen Çanakkalen maakunta opettelevat turismia ja Kalevalaa yhdessä.

Teemu Saintula

IMATRA. Imatra hakee yhteistyötä uudesta suunnasta. Kaupunki miettii yhdessä turkkilaisen Çanakkalen maakunnan kanssa molempien paikkojen matkailupalveluiden ja elinkeinojen kehittämistä.

-Tämä on ensimmäinen kerta, kun Imatra on yhteistyössä islamilaisen alueen kanssa, toteaa projektikoordinaattori Vesa Tonder.

Imatralla ja turkkilaisalueella on samat haasteet. Molemmat ovat perinteisiä teollisuusalueita. Molemmat joutuvat miettimään selviämistään muuttuneessa maailmassa. Molempien suuret mahdollisuudet ovat turismi ja palvelut.

Imatra on turismissa ja sen hyödyntämisessä Çanakkalea pidemmällä. Turkki elää matkailusta, mutta Çanakkale on aiemmin selvinnyt keramiikkateollisuudellaan.

Çanakkalella on käytössään valtavasti matkailuun sopivaa historiaa. Maakunta sijaitsee sekä Euroopassa että Aasiassa.

-Aristoteles on asunut ja työskennellyt Çanakkalen maakunnassa. Troijan kaupunki sijaitsi alueella, Tonder ihastelee.

Imatran ja Çanakkalen yhdistää väestön karkaaminen muualle. Monet Çanakkalen nuoret muuttavat Istanbuliin.

Turkissa käy paljon venäläisiä turisteja kuten Etelä-Karjalassa. Tonder muistuttaa, että Turkilla on mahdollisuus olla yksi maailman suurimmista taloudellisen kasvun alueista.

YHTEISTYÖN päätarkoitus on keksiä uusia ideoita. Osapuolet pohtivat niitä ensimmäisen kerran tällä viikolla Imatralla. Kahdeksan hengen turkkilaisseurue saapui keskiviikkoiltana. Tonder on ollut tekemisissä Çanakkalen ja Çanin kaupunkien edustajien kanssa. Vierailulla on mukana myös maakuntatason vieraita.

Turkkilaispoppoo tapaa torstaina Imatran kaupunginjohtajan Pertti Lintusen. Yhteistyöhön kuuluu myös toisen maan koulutusjärjestelmään tutustuminen. Turkkilaiset perehtyvätkin Saimaan ammattikorkeakoulun toimintaan. Ryhmä poistuu Imatralta lauantaina.

Lisäksi opitaan kulttuuria. Imatralaisen Tainionkosken koululaiset tutustuvat Kalevalaan ja Troijan historiaan. Turkissa koululaiset perehtyvät oman historiansa lisäksi Kalevalaan.

Tonder työskentelee Tainionkosken koulun opettajana.

EU-RAHAA Imatra ja Çanakkale ovat saaneet yhteistyölleen kahdeksi vuodeksi. Imatra on saanut matkakustannuksiin 20?000 euroa ja varsinaiseen toimintaan 16?000 euroa. Turkkilaisen osapuolen saama tuki on hieman pienempi. EU-tukien ehtona on oman rahan laittaminen hankkeisiin. Turkki ei kuulu Euroopan unioniin.

Tonder tutustui Çanakkalen alueeseen vuosi sitten opintovierailulla. Tonder on tuttu mies tällaisissa hankkeissa.

KUVATEKSTI

Vesa Tonder

Çanakkalen maakunta haluaa opetella ottamaan enemmän irti alueellaan sijainneesta Troijan kaupungista. Kreikkalaisen mytologian mukaan kreikkalaiset kukistivat Troijan pääsemällä sisään kaupunkiin piiloutumalla puuhevosen sisään. Tämä puuhevonen sijaitsee Çanakkalen kaupungin keskustassa.

Puolen miljoonan ihmisen maakunta

Çanakkale on sekä maakunta että maakunnan pääkaupungin nimi Turkissa.

Canakkalen maakunnassa on noin 490?000 ihmistä ja Canakkalen kaupungissa runsaat 100?000.

Çanakkalen maakunta kuuluu Marmaran alueeseen.

Lähde: Wikipedia.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula