Imatralle yritysveroja Lappeenrantaa enemmän

Maakunnan suurimpien veronmaksajayritysten listalle kipusi nyt myös öljybisnesfirma.

Outi Salovaara

IMATRA sai viime vuonna enemmän yritysveroja kuin Lappeenranta. Imatralaisfirmat maksoivat veroja 83 miljoonaa euroa, mutta Lappeenrannan oli tyytyminen 74 miljoonaan.

Imatran yritysveropotti oli suurempi huolimatta siitä, että sillä on vähemmän yrityksiä kuin Lappeenrannalla. Sadan suurimman eteläkarjalaisen veronmaksajayrityksen joukossa on 60 lappeenrantalaista ja vain 24 imatralaista yritystä.

IMATRAN ja koko maakunnan suurin veronmaksaja oli viime vuonna imatralainen metsänomistaja- ja metsänhoitoyhtiö Tornator.

Vain hieman perässä tuli jälleen verokärkeen palannut imatralainen terästuotevalmistaja Ovako Bar. Viime vuonna Ovako ei lainkaan ollut suurimpien yritysveronmaksajien joukossa.

Kolmanneksi ylsi juuri nyt Kiinan-markkinoiden hyytymisestä kärsivä tuulivoimayhtiö The Switch Lappeenrannasta. Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Etelä-Karjalan Säästöpankki sekä Suomen Karbonaatti tulivat seuraavina. Etelä-Karjalan Osuuspankki puolestaan tippui 9. sijalle toissa vuoden sijalta 4.

SYYRIALAISSYNTYISEN Mohamad Darwichin Laplandia-markettia Nuijamaalla pyörittävä Atma Trade -yhtiö kiri edelleen sijoitustaan 12. sijalta kahdeksannelle. Yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuonna 22 miljoonaan euroon eli liki tuplaantui edellisvuodesta. Voittoa yhtiö teki 2,4 miljoonaa.

Uutena lähellä kärkeä oli myös Okimar Invest -sijoitusyhtiö, joka on muun muassa Ylämaalla kivibisnestä pyörittävien Okkojen perheyhtiö. Viime vuonna yhtiö sai yli miljoonatuotot myymällä osuutensa lappeenrantalaista Iso—Kristiina-kauppakeskusta omistavasta kiinteistöyhtiöstä.

AUTOKAUPPIAS Ossi Raution Auto-Kilta nousi yritysveron maksajissa sijalle 12. Yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuonna lähes 40 miljoonaan, ja voittoa se teki noin 40 000 euroa.

Lappeenrannan Citymarket-kauppiaan Reijo Tervon Reijo Tervo Oy nousi reippaasti verrattuna edellisvuoden sijoitukseensa. 21 miljoonan euron liikevaihdolla yhtiö teki tulosta lähes miljoona euroa.

Vartiaisen perheen omistama entinen Larox Flowsys, nykyinen Flowrox, ampaisi myös korkealle veronmaksajien joukossa. Kansainvälinen Flowrox valmistaa letkuventtiileitä muun muassa kaivosteollisuuden tarpeisiin Lappeenranta pääpaikkanaan.

LÄHELLE KÄRKEÄ on kirinyt uutena salaperäinen lappeenrantalainen öljybisnesyhtiö SET Petrochemicals, joka kuuluu South East Trading -konserniin. Konsernia johtavalla ja omistavalla Kai Paanasella on erinomaiset suhteet Venäjän ylätasolle ja maan öljypohatoihin.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara