Laroxin ja Severan myyjät tulotilastojen kärkipaikoille

Vartiaisten perhe on hyvin edustettuna Etelä-Karjalan suurituloisimpien listalla. Maakunnan kymmenen eniten ansainneen joukossa ei ollut yhtään imatralaista.

Outi Salovaara

Yrityskauppa oli jälleen viime vuonna tyypillisin tapa kivuta Etelä-Karjalan suurituloisimpien joukkoon.

Tällä kertaa maakunnan kymmenen eniten ansainneen joukossa ei ollut yhtään imatralaista, vaan suurituloisimmat keskittyivät Lappeenrantaan.

Suurituloisten määrä Etelä-Karjalassa kasvoi. Yli 100 000 euroa ansainneita oli viime vuonna 597, kun 2009 heitä oli vain 469.

Maakunnan tuloykkönen oli hallitusammattilainen Katariina Aaltonen kahden miljoonan euron kokonaistuloillaan. Tuloja kasvatti Larox-yhtiön myynti Outotecille viime vuonna.

Sama Outotec-kauppa vei tulolistan kärkisijoille niin ikään Laroxia omistaneet Aaltosen sisarukset Timo Vartiaisen ja Karoliina Kupiaksen. Vartiainen ylsi kolmannelle ja Kupias kuudennelle sijalle.

Sisaruskolmikon vanhemmat Nuutti ja Tyyne Vartiainen perustivat Laroxin 1977. Nuutti Vartiaisen ohella Katariina Aaltonen ja Timo Vartiainen olivat molemmat pitkään yhtiön johtotehtävissä.

Vartiaisen sisarukset, Nuutti Vartiainen sekä heidän Capillary-sijoitusyhtiönsä ovat kaikki Outotecin 35 suurimman omistajan joukossa. Yhteensä Vartiaiset omistavat vajaat kaksi prosenttia Outotecin osakekannasta.

Myös Nuutti Vartiainen oli Etelä-Karjalan viime vuoden tulolistalla korkealla 14. sijalla.

Lappeenrantalaisen ohjelmistoalan menestystarinan, Severa-yhtiön, myyminen kansainväliselle Visma-konsernille tuotti Severan perustajille ja omistajille mukavan tienestin.

Severan perustajista Ari-Pekka Salovaara sai Visma-kaupalla pääomatuloja 1,5 miljoonaa ja Jari Kärkkäinen noin miljoona euroa.

Pääomasijoittaja ja bisnesenkeli Ari Korhonen oli myös Severan omistajia, ja hän kipusi Visma-kaupan ansiosta suurituloisimpien listalla neljänneksi. Korhonen oli listan huippuja jo muutama vuosi sitten myytyään perustamansa Komartek-ohjelmistotalon VM-Data-yhtiölle 2004.

Lappeenrantalaisen Avain-Trans-kuljetusyhtiön myynti VR-konsernin Transpoint Internationalille tuotti Avain-Transin toimitusjohtajalle ja omistajalle Juha Pulkkiselle vajaan miljoonan euron pääomatulot.

Lappeenrantalainen Ossi Vilhu, Terästorni-yhtiön entinen omistaja ja toimitusjohtaja ja nykyinen Assi Group -sijoitusyhtiön johtaja, oli edelleen kymmenen eniten ansainneen eteläkarjalaisen joukossa.

Vanhojen tuttujen hyvin tienaavien kategoriassa on myös lappeenrantalainen sijoittaja Erkki Suni, joka omistaa muun muassa kauppakeskus Opria.

Huipputulojen saajat eivät kartuta verottajan rahakirstua suurilla veroprosenteilla.

Suurituloisten keskimääräinen veroprosentti on 30:n tienoilla tai sen alle, koska useimmat kuittaavat suuren osan tuloistaan keveämmin verotettavina pääomatuloina.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara