Joutsenon liitosrahoista on käytetty kohta puolet

Kouluverkkoselvitys viivästyttää päiväkodin suunnittelua. Palvelukeskus ja terveyskeskus vievät puolet rahoista. Aikataulu venyy vuodelle 2014.

Timo Laitakari

JOUTSENO. Kuntaliitoksen yhteydessä sovittu investointiohjelma on edennyt Joutsenossa hiukan suunniteltua verkkaisemmin. Yhteensä 22,9 miljoonan euron rahapotista on nyt käytetty vajaa puolet eli 10,7 miljoonaa.

Lappeenrannan kaupungin tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen kertoo, että syyt viivästymisiin liittyvät paljolti kesken olevaan kouluverkoston tarkasteluun ja toisaalta siihen, että töitä yritetään rytmittää tarkoituksenmukaisesti.

Rakennusohjelman piti ajoittua vuosille 2009—2013. Koposen mukaan osa töistä valmistuu kuitenkin vasta 2014.

Joutsenon ja Lappeenrannan kuntaliitoksen yhteydessä päätettiin erillisestä Joutsenoon tehtävästä investointiohjelmasta. Ohjelma sovittiin ikään kuin maksuksi Lappeenrannan Energiaan fuusioidusta Joutsenon Energia Oy:stä. Kohteet päätti silloisen Joutsenon kaupunginhallitus.

Investoinnit jaksottuvat tasaisesti viidelle vuodelle, koska myös Lappeenrannan Energia maksaa Joutsenon Energian hinnan kaupungille viitenä vuotena.

Suurin yksittäinen rakennuskohde on Joutsenon palvelukeskus, jonka peruskorjaukseen menee 6,9 miljoonaa euroa. Koposen mukaan valmista tulee ensi vuonna, kuten suunniteltiinkin.

Toinen suuri kohde on terveysaseman remontti. Viime vuonna valmistuneeseen peruskorjaukseen kului 3,9 miljoonaa euroa.

Joutsenon vanhojen asuinalueiden teiden, vesijohtojen ja muiden vastaavien kunnostamiseen varattiin ohjelmassa 3,0 miljoonaa euroa.

— Näiden toteuttaminen laahaa aikataulusta jäljessä. Tämä johtuu siitä, että kaupungin palvelutuotanto haluaa koota töitä isompiin kokonaisuuksin, jotta käytettävissä olevalla rahalla saadaan enemmän aikaan.

Keskustaajaman päiväkodin suunnittelu on jäissä, koska vasta kouluverkkoselvityksen jälkeen tiedetään, minne päiväkoti rakennetaan.

— Alun perin oli tarkoitus toteuttaa se uudistontille, mutta nyt on linjattu, että päiväkodit rakennetaan koulujen yhteyteen. Päiväkoti tulee joko Martikanpellon tai Kesolan koulun yhteyteen, Koponen kertoo.

Myös Ravattilan koulun liikennejärjestelyt odottavat. Kun koko Ravattilan koulun tulevaisuus on vaakalaudalla, ei liikennejärjestelyitäkään ole ollut järkevä tehdä.

Omalta osaltaan asioita on viivästyttänyt Joutsenon jäähallin järkevyydestä käyty keskustelu.

Hallin suunnittelun lisäksi soppa on vaikuttanut myös Korvenkylän päiväkodin, kirjaston ja neuvolan rakentamiseen. Asiassa otettiin aikalisä, kun piti odotella, josko luottamusmiehet olisi saatu suostumaan hankkeen kasvattamiseen jäähallirahoilla.

Kun tähän ei löytynyt valmiutta, kaupunginhallitus päätti marraskuussa Korvenkylän hankkeen aloittamisesta alkuperäisessä laajuudessaan. Koponen uskoo, että valmista on 2013.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

3 866 672 euroa. Joutsenon palvelukeskuksen remontti 2009—2011. Ensi vuonna valmistuvan peruskorjauksen kustannusarvio on yhteensä 6,9 miljoonaa euroa.

3 925 359 euroa: Joutsenon terveyskeskuksen peruskorjaus 2009—2010.

274 778 euroa. Joutsenon tekonurmikenttä 2010.

Suurimmat jäljellä olevat kohteet

Keskustaajaman päiväkoti, kustannusarvio 2,5 miljoonaa euroa.

Joutsenon harjoitusjäähalli, 2,2 m €.

Joutsenon koulukeskuksen remontti, 1,5 m €.

Korvenkylän päiväkoti, neuvola ja kirjasto, 1,3 m €.

Joutsenon palvelukeskuksen remontti, kesken, kustannusarvio 6,9 m€, josta jo toteutunut 3,9 m €.

Jäähallilla pelataan

Joutsenon investointilistan kohteista harjoitusjäähalli on aiheuttanut kitkerän kiistan.

Kuntaliitoksen jälkeen lähistölle on noussut uusia jäähalleja, ja Joutsenon hallin tarve on kyseenalaistettu.

Kaupungin virkamiesjohto ja osa luottamusmiehistä on ajanut hallin korvaamista jollain järkevämmällä investoinnilla.

Viimeksi esillä on ollut Lappeenrantaan lentokentän kupeeseen haaveillun jalkapallohallin vieminen Joutsenoon.

Tämä kävisi johtaville joutsenolaispoliitikoille.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari