Kukkurilan hoidon puutteet johtuvat pinttyneistä työtavoista

Selvityksen mukaan henkilökunnan määrä mahdollistaisi hyvän hoidon Imatran Kukkurilassa. Vanhuksia hoidetaan pääosin vuoteeseen, vaikka toimintakyky sallisi muutakin. Aikaa käytetään hoidon sijasta palavereihin ja tupakointiin.

Tenho Tiilikainen

IMATRA. Kukkurilan hoiva-ja asumisyksikössä Imatralla havaitut puutteet hoidossa eivät johdu henkilöstömäärän pienuudesta. Konsulttiselvityksen mukaan ongelmien takaa löytyy hoitokäytännöksi pinttynyt laitoskulttuuri.

Finnish Consulting Groupin (FCG) tekemä selvitys vahvistaa Kukkurilassa annettua hoitoa kohtaan esitetyn kritiikin.

Selvityksen teosta vastannut Maija Valta FCG:stä luonnehtii Kukkurilaa paikaksi, jossa vallitsee perinteinen laitoshoidon kulttuuri. Valta muistuttaa, ettei kyse ole terveyskeskuksen vuodeosastosta, vaan ikäihmisten asumispaikasta, jossa annettavan hoidon tulisi olla kodinomaista ja kuntouttavaa.

KukkurilaA on moitittu muun muassa siitä, etteivät asukkaat pääse suihkuun kuin korkeintaan kerran viikossa.

Selvityksen mukaan asukkaan suihkussa käyntien määrää ei selitä henkilökunnan määrä eikä asiakkaan toimintakyky, vaan omaksutut työtavat ja toimintakulttuuri.

-Hyvän hoidon kriteerin mukaan ikäihmisen olisi päästävä suihkuun vähintään kerran viikossa. Täällä yhdestä kerrasta on tullut maksimi. vaikka siihen ei olisi tarvetta. Jopa kävelemään pystyviä asukkaita pestään hoitolaveteilla, Valta sanoo.

TYÖNTEKIJÖIDEN eri työtehtäviin käytettyä aikaa selvitettiin Kukkurilan osastoilla satunnaisotannalla viiden viikon ajalta syys-lokakuussa aamu- ja iltavuoroissa.

Välittömän hoitotyön osuus koko työajasta oli 57 prosenttia, välillisen hoitotyön (kirjaaminen, raportointi, välinehuolto) osuus 22, osastokohtaisen toiminnan osuus 10, henkilökohtaisen ajan (ruoka- ja kahvitauot sekä esimerkiksi tupakointiin käytetty aika) 9 ja muut toimet 3 prosenttia.

Selvityksessä pidettiin palavereihin ja raportointiin käytettyä aikaa varsin suurena, työvuorojen vaihtumiseen jää löysää aikaa.

HENKILÖKOHTAISEN ajan osuus kokonaistyöajasta vaihteli eri työntekijöiden kesken huomattavasti. Joillakin henkilökohtaiseen tekemiseen saattoi työpäivästä kulua jopa 90 minuuttia, keskiarvon ollessa 38 minuuttia. Tupakoimassa ravaavat vaikuttavat tupakoimattomien mielestä kielteisesti myös työyhteisön ilmapiiriin.

Myös johtajuuden puute on Kukkurilan ongelmana. Selvityksen mukaan lähiesimiehet eivät osallistu hoitotyöhön ja heitä näkyy työyksikössä liian harvoin osin siksi, että heidän työhuoneensa ovat muualla kuin yksikössä.

-Tämä johtaa siihen, etteivät lähiesimiehet tiedä mitä yksikössä tapahtuu, eivätkä pysty puuttumaan epäkohtiin ajoissa, Valta summaa.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Kukkurilan henkilökunnalle kerrottiin selvityksen tuloksista keskiviikkona.

Mistä Kukkurilassa on kyse?

Imatran kaduilla ja Imatraa koskevissa verkkokeskusteluissa on jo pitkään puhuttu Kukkurilan asumis- ja hoivayksikön hoidon tasosta ja henkilökunnan riittämättömyydestä.

Imatran kaupungin tarkastuslautakunta kiinnitti asiaan huomiota viime keväänä tarkastuskertomuksessaan.

Kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa pikaisesti selvittää Kukkurilan hoidon tason ja henkilökunnan riittävyyden.

Kaupunki tilasi asiassa selvityksen konsulttiyhtiö Finnish Consultin Groupilta.

Selvitys valmistui lokakuun lopulla.

Selvitys paljasti puutteita Kukkurilan hoidon tasossa ja työajan käytössä.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen