Lemin talousarvio on ”äärimmäisen tiukka”

Iitiän päiväkoti suurin investointikohde. Puolitoista miljoonaa maksava päiväkoti valmistuu elokuuksi.

Matti Riihelä

LEMI. Lasten päivähoitotilanne kohenee Lemillä ensi vuonna huomattavasti. Kunnan talousarvioehdotuksen keskeisin hanke on 60-paikkainen Iitiän päiväkoti.

Päiväkodin arkkitehtisuunnitelmat ovat jo viittä vaille valmiit, ja kunta pääsee kilpailuttamaan hanketta lähiviikkoina.

Kunnan noin 2,2 miljoonan euron investointiohjelmasta päiväkodin osuus on kaksi kolmannesta eli puolitoista miljoonaa euroa.

Päiväkodin pitäisi valmistua ensi elokuuksi.

TALOUDESTA vastaavat johtavat virkamiehet ovat kovin yksimielisiä siitä, millainen talousarvioesitys valtuustolle on nyt tarjolla.

-Se on äärimmäisen tiukka. Käyttötalouden kasvu on vain 2,3 prosenttia, tuumaa kunnanjohtaja Simo Luukkanen.

Kunnankamreeri Pentti Pitkänen myöntää, että ilmaisu voi kuulostaa kliseeltä, mutta budjetti on niin tiukka kuin se vain olla voi.

-Käyttötalouden kasvusta valtaosa menee palkkamenojen nousuun. Muille menoille ei juuri nousuvaraa jää, selittää Pitkänen.

LEMIN maksuosuudet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille eivät ensi vuonna nouse. Se on kuntabudjetin kannalta tärkeä asia, sillä sote-piirin maksuosuudet nielevät lähes puolet kunnan kaikista toimintakuluista.

Jos vie uusi päiväkoti leijonan osan ensi vuoden investointirahoista, jää niistä hieman muillekin. Ainakin urheiluihmisiä ilahduttaa kirkonkylän urheilukentän peruskorjaus. Sitä varten on budjettiesityksessä 150?000 euroa.

Korkeus- ja pituushyppypaikkojen kulunut novotan-pinnoite uusitaan, samoin juoksuradan pinta. Juoksurata on nykyisin tiilimurskaa, mutta mahdollista on, että sekin korvataan novotan-pinnoitteella.

-Urheilukenttä on koulukeskuksen lähellä ja palvelee näin myös koulun tarpeita, muistuttaa Pentti Pitkänen.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä