Matti Muukkonen aikoo hoitaa muutakin kuin liitosneuvotteluja

Suomenniemen uusi kunnanjohtaja toteuttaa luottamushenkilöiden tahtoa. Kunnan kehittämiseenkin löytyy vielä keinoja.

Anne Kokkonen

HELSINKI. Kunnanjohtajan viran avautuminen Suomenniemellä sopi Matti Muukkosen aikatauluihin täydellisesti. Hallintotieteiden lisensiaatin ja yhteiskuntatieteiden maisterin yhdistymisvapautta koskeva väitöskirjatutkimus kun ehti sopivasti esitarkastukseen Itä-Suomen yliopistossa.

-Olen tehnyt tämän vuoden ajan opintoja ja aloin juuri miettiä, mitä seuraavaksi. Suomenniemestä kiinnostuin, kun avoimeen virkaan ei näyttänyt löytyvän riittävän kokeneita hakijoita, Muukkonen kertoo.

Entisen Kyyjärven kunnanjohtajan ilmoittautuminen mukaan valintaprosessiin tuli Suomenniemen kunnalle suurena helpotuksena. Odotettavissa oleviin kuntaliitosneuvotteluihin saatiin vetäjä, joka tuntee entuudestaan pienten kuntien ongelmat. Internetin kotisivulla Muukkonen on sattumoisin pohdiskellut kuntaliitosta pikkukunnan näkökulmasta aivan äskettäin.

Muukkosen viimevuotinen lähtö Kyyjärveltä liittyi sekin kuntaliitokseen. Hän ilmoitti jättävänsä kunnanjohtajan tehtävät samassa valtuustokokouksessa, jossa Kyyjärvi hylkäsi kuntaliitoksen Kannonkosken, Kivijärven, Saarijärven ja Viitasaaren kanssa.

MUUKKONEN tulee Suomenniemelle toteuttamaan ennen kaikkea luottamushenkilöiden päätöksiä. Jos lähivuosiksi suunniteltu kuntaliitos Mikkelin kanssa syystä tai toisesta kariutuu, ideoita kunnan kehittämiseksi kyllä löytyy.

-Jos liitoksen aikataulu venähtää, voitaisiin kokeilla vaikka miten elektronisia palveluja voitaisiin hyödyntää pienessä maaseutukunnassa.

Muutenkaan Suomenniemellä ei pidä Muukkosen mielestä laittaa rukkasia naulaan, sillä mahdollisuuksia elämiseen ja yrittämiseen on yhä olemassa. Kiinteistöveron tasausjärjestelmästä luopuminen hyödytti merkittävästi Suomenniemeä ja antoi kunnan taloudelle hieman lisää pelivaraa.

SUOMENNIEMI on vielä tässä vaiheessa varsin tuntematonta seutua Muuramessa syntyneelle Muukkoselle. Ensimmäisen kerran hän kävi paikkakunnalla lokakuussa työpaikkahaastattelun yhteydessä.

-Itäsuomalainen mentaliteetti on kuitenkin tullut tutuksi opiskeluvuosina Joensuussa. Lisäksi sukuni juuret ovat lähtöisin Savitaipaleelta, vaikken sikäläisiä sukulaisia tunnekaan, ja appivanhemmilla on kesämökki Mäntyharjulla.

Suomenniemeen tutustumisen Muukkonen aikoo aloittaa viipymättä. Paikallista asuntotarjontaakin on jo tutkittu sillä silmällä, mutta vielä ei ole varmaa, minne kunnanjohtajan nelihenkinen perhe lopulta asettuu asumaan.

-Ainakin periaatteessa kunnanjohtajan pitäisi mielestäni maksaa veronsa virkakuntaansa.

KUVATEKSTI

Laura Muukkonen

Matti Muukkonen aloittaa työt Suomenniemen kunnanjohtajana mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella.

Matti Muukkonen

29-vuotias.

Hallintotieteiden lisensiaatti ja yhteiskuntatieteiden maisteri.

Väitöskirja esitarkastusvaiheessa.

Ollut mukana nuoriso- ja opiskelijapolitiikassa kokoomuksen riveissä.

Kyyjärven kunnanjohtajana vuosina 2008-2010.

Naimisissa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen