Moni kauppa elää jo venäläisten varassa Lappeenrannassa

Tax free- ja rajaliikenne-ennätykset menevät komeasti rikki tänä vuonna. Kolmen miljoonan matkustajan raja ylittynee Nuijamaalla.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Monen Lappeenrannassa sijaitsevan kaupan elinvoima lepää valtaosin venäläisten varassa. Tutkimus- ja analysointikeskus Tak:n toimitusjohtajan Pasi Nurkan mukaan Lappeenrannassa on jo useita kauppoja, joiden liikevaihdosta yli puolet tulee venäläisiltä.

-Sellaisiakin liikkeitä on, joissa venäläisten osuus on 70 – 80 prosenttia, sanoo Nurkka.

VENÄLÄISTEN ostosmatkailu näkyy vuosia kasvaneina tax free- ja rajanylittäjälukuina. Molempien kasvu kiihtyy loppuvuotta kohti.

Vuoropäällikkö Raimo Linnanmaa Nuijamaan raja-asemalta arvioi, että tänä vuonna Nuijamaalla ylittyy kolmen miljoonan henkilön raja. Nuijamaalla oli lokakuun loppuun mennessä tehty 2,6 miljoonaa rajanylitystä eli 39 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Tax free -tilastot ovat kaunistuneet samaa tahtia. Tax free -ostoksia oli tehty lokakuun loppuun mennessä 60 miljoonalla eurolla eli 50 prosenttia edellisvuotta enemmän.

NURKALLA ON kyselytutkimukseen perustuvaa tietoa venäläisten ostosmatkailun merkittävyydestä vuoden takaa. Jo vuosi sitten Lappeenrannan kaupan alan yrittäjät arvioivat, että tax free -ostosten osuus on heidän liikevaihdostaan 20 prosenttia.

-Tax freen lisäksi venäläiset ostavat arvonlisäverollisia tuotteita, eli arvioimme tuolloin venäläisten ostosten osuudeksi 30 prosenttia lappeenrantalaisten kauppojen liikevaihdosta.

Jo vuonna 2009 Lappeenrannan vaatekaupan liikevaihto asukasta kohti oli yli kaksi kertaa niin suuri kuin maassa keskimäärin.

VALTAOSA venäläisistä on Nurkan mukaan nimenomaan ”näitä ramppaajaostosmatkailijoita”.

-Siinä vaiheessa, kun Venäjällä on sellaista tarjontaa, että venäläiset voivat sen laatuun ja aitouteen luottaa, poistuu yksi syy matkustaa Suomeen. Vain hyvin pieni osa, kyselyn mukaan kuusi prosenttia, tulee ostoksille Suomeen tax freen takia.

Matkustajapotentiaalia kuitenkin riittää. Pietarin alueen asukkaista 80 prosenttia ei ole käynyt Suomessa, ja Suomi koetaan Italian ja Ranskan jälkeen kiinnostavimmaksi kohteeksi.

-Venäläisten tulotaso on sen verran alhainen, että matkailu Suomeen jatkunee.

Nurkka pitää tulossa olevia ENPI-rahoituksen avulla saatavia isoja rajainvestointeja todella tärkeinä. Etelä-Karjalan raja-asemille on luvattu 18 miljoonaa euroa, ja vastaava summa suuntautuu Venäjän puolelle.

-Rajan tukkoisuus on tulppa, joka säätelee aika tavalla matkailijavirtaa tälläkin hetkellä.

Nurkka uumoilee, että ostosmatkailun kasvu jatkuu lähivuodet, jos Venäjä ei tiukenna nimenomaan ostosmatkailua vauhdittaneita tullisäännöksiään.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju