Nettitilaajat pitävät antikvariaattia vauhdissa ympäri vuoden

Luumäellä toimiva Antikvariaatti Punaparta muuttaa suurempiin tiloihin valikoiman kasvaessa.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Antikvariaatin asiakaskunta on levällään ympäri maata ja maailmaa. Asiakkaiden määrää ei voi päätellä siitä, kuinka säännöllisesti tai harvakseltaan liikkeen ovi käy. Netti ja sen kautta tulleet tilaukset ovat oleellinen osa tämän päivän antikvariaattitoimintaa.

Luumäen Taavetissa toimivan Antikvariaatti Punaparran omistaja Taisto Airikka haki kustantajalta Porvoosta perjantaina satojen uusien kirjojen lastin ja ryhtyi tutkimaan tietokoneen ruudulta tulleita tilauksia.

-Helsinki, Hyvinkää, Rovaniemi, Turku, Espoo ja Salo, hän luetteli paikkakuntia, joihin kirjapaketteja olisi nyt postitettava.

PUNAPARTA on toiminut Taavetissa vuodesta 2006. Nettimyynnin Airikka aloitti jo edellisenä vuotena.

Ilman nettiä Luumäki olisi ehkä liian pieni paikka toimivalle antikvariaatille. Ovi käy vilkkaasti vain kesällä, kun tuhannet mökkiläiset ovat paikkakunnalla.

-Minun joulukuuni on heinäkuu. Olen sanonut, että talviaikaan käy postinjakaja aamupäivällä ja iltapäivällä on hiljaisempaa, Airikka naurahtaa.

Verkossa kauppa käy ympäri vuoden. Punaparralla on omat verkkosivut, mutta valikoima löytyy myös Antikvaari.fi-sivuston kautta. Tältä sivustolta löytyy kymmenien antikvariaattien yhteensä 235 000 nimikkeen valikoima.

NETISSÄ tarjontaan voi tutustua kaikessa rauhassa kotonaan. Airikka kertoo, että joskus asiakkaat ovat soitelleet, onko kirjaa vielä saatavilla. Kun kuulevat, että on, lupaavat hakea sen ajellessaan Taavetin ohi. Jotkut poikkeavat sitten ensimmäistä kertaa taajamaan ja ihmettelevät, että ai näin mukavan näköinen paikka. Eipä ole tullut ennen käytyä, vaikka ohi on ajettu lukemattomia kertoja.

Paikallisessa väessäkin on vakituisia asiakkaita, mutta aina voisi olla enemmän, kauppias tunnustaa.

Punaparran kirjamäärä on yli 20?000:nen.

LIIKETILAT Linnalantien varrella, vajaat 80 neliötä, kävivät ahtaiksi.

-Oli pelko, että joudun itse pihalle, Airikka heittää.

Onneksi samasta liikerakennuksesta, melkein vierestä löytyi toinen, 130 neliön huoneisto. Punaparta on nyt siirtelemässä kirjojaan sinne.

Muuttomatka ei ole pitkä, mutta urakka iso. Roudattavaa tavaraa on noin 500 hyllymetriä ja järjestyskin on säilytettävä, jotta tuote löytyy, kun asiakas tulee ovesta tai tilaus netistä, vaikka Japanista asti.

KUVATEKSTI

Matti Riihelä

Punaparran valikoima on kasvanut, ja muutto suurempiin tiloihin tuli ajankohtaiseksi. Taisto Airikalle ei ole päässyt vapaa-ajan ongelmia syntymään.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä