Pönniälänkangas pulppuaa kylliksi vettä Lappeenrannalle

Kaijansuon pohjavesiesiintymä on Suomen suurimpia. Yksi lähde antaa lähes 80 prosenttia Huhtiniemen vesilaitoksen tuotannosta.

Ilpo Leskinen

Pönniälänkangas sammuttaa Lappeenrannan pohjavesijanon. Parisen vuotta kestäneet vesitutkimukset ovat päättyneet onnellisesti.

Kankaan kaakkoisreunasta Kaijansuolta on löytynyt toiveet täyttänyt vesilähde, yksi Suomen suurimpia.

Löydös on kaikin mittarein valtava. Vettä pulppuaa kahdeksan tuhatta kuutiometriä vuorokaudessa eli lähes 80 prosenttia Huhtiniemen vesilaitoksen tuotannosta.

-Kaijansuon esiintymä on jo yksinään niin hyvä, että jos Huhtiniemen vesilaitos menee epäkuntoon, meillä on tiedossa korvaava vesilähde, Lappeenrannan Energian tuotantomestari Tommy Vesterlund kertoo.

-Mikkelissä joudutaan tyytymään esiintymiin, joista pumpataan 600 kuutiota vuorokaudessa, hän sanoo.

KAIJANSUOLLA sijaitsee kolme kaivoa vierekkäin. Aluksi niistä pumpattiin peräti kymmenen tuhatta kuutiota vuorokaudessa, mutta määrää pudotettiin kahdeksaan tuhanteen kuutioon.

Pohjavesitutkimukset käynnistyvät läheltä Solkeita ja Pönniälää. Sieltäkin löytyi ihan hyviä lähteitä, mutta se sijaitsevat hajallaan ja kauempana Lappeenrannasta.

VESI PITÄÄ jotenkin johtaa Kaijansuolta janoisille lappeenrantalaisille. Ykkösvaihtoehtona on vetää vesiputki Suur-Saimaan pohjaa pitkin Ilottulaan.

Ilottula on Vesterlundin mukaan paras paikka monesta syystä.

-Jos Huhtiniemen vedenottamolle etsitään korvaavaa tai täydentävää paikkaa, ei ole järkeä johtaa vettä Huhtiniemeen.

-Ilottula on keskeisellä paikalla. Ilottulan vedenottamo vaatii saneerausta, joten asia hoituisi kerralla kuntoon, Vesterlund sanoo.

ILOTTULALLE löytyy lisää puoltoääniä.

Tarkoitus on yhdistää Lappeenrannan ja Joutsenon vesijohtoverkostot toisiinsa.

Haukilahdesta on pohjavesitutkimusten alkuvaiheessa löytynyt kolmen tuhannen kuution laadukas pohjavesiesiintymä. Joutsenon Peräsuoniityllä sijaitsee vuonna 2008 saneerattu pieni vedenottamo.

Nämä kaikki on verraten helppo yhdistää toisiinsa.

ENSI KESÄKSI harkitaan jatkotutkimuksia Pönniälänkankaan pohjoisrannalle. Kätkytsaaren ja Punkinniemen tienoilla on tiedossa pari lupaavaa esiintymää, joista tällä tietoa irtoaa vettä tuhansia kuutioita.

-Jos päätetään rakentaa vesilinja Ilottulaan, vedenhankintaa voidaan helposti lisätä pohjoisrannan kaivoilla, Vesterlund sanoo.

HUHTINIEMEN tekopohjaveden käytöstä ei ole tarkoitus luopua kokonaan. Pönniälänkankaan vesi tuo kuitenkin huomattavasti lisää pelivaraa Lappeenrannan vesihuoltoon.

-Tarkoitus on, että joka laitokselle löytyy korvaava vaihtoehto.

LAPPEENRANNAN JUOMAVESI

Huhtiniemen tekopohjavesilaitos tuotti viime vuonna juomavettä 10?400 kuutiometriä vuorokaudessa. Osa siitä on Huhtiniemen reunamuodostuman pohjavettä.

Ilottulan ja Puslamäen vedenottamoilta pumpattiin viime vuonna pohjavettä 2?155 kuutiota vuorokaudessa.

Nuijamaalla, Ylämaalla ja Joutsenossa käytetään pelkästään pohjavettä.

Vesiputken vetäminen Pönniälänkankaalta Ilottulaan maksaa arviolta 11 miljoonaa euroa ja Ilottulan vedenottamon saneeraus nelisen miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen