Runoileva ekopappi huolehtii luomakunnasta

Kirkon yhteiskuntatyön sihteeri ja vuoden pappi Ilkka Sipiläinen edistää ympäristövastuuta.

Heli Rautanen

Vuoden papiksi valittu Ilkka Sipiläinen on ekoteologi. Nimihirviöstä huolimatta ekoteologia on Sipiläisen mielestä hyvin yksinkertainen asia.

-Jumala ei tehnyt maapalloa vain ihmisen hyödynnettäväksi. Ehkä ihmisten asennoituminen muuttuu, jos maapallo mielletään ihmeelliseksi verkoksi ja luomakunnaksi, maalailee Sipiläinen.

Sipiläisen kädenjälki näkyy vahvasti kirkon ja seurakuntien ympäristövastuun kasvamisessa. Kymmenen vuotta sitten sai alkunsa seurakuntien ympäristödiplomijärjestelmä.

Ympäristödiplomin on hankkinut noin sata seurakuntaa. Sipiläinen ei kokenut kirkkohallituksessa suurta vastustusta aloittaessaan ekoteologiasta puhumisen.

-Ympäristökysymykset kuuluvat kristillisen uskon ytimeen.

Kirkon mukana olo ympäristödiplomin luomisessa oli välttämätön. Valtiolle, kunnille ja yrityksille luomakunnan tärkeydestä räksyttävä kirkko ei olisi ollut uskottava ilman omaa panostusta.

Sipiläinen tunsi huonoa omaatuntoa ympäristöasioista jo 1990-luvun alkupuolella. Silloin kirkolla oli kuitenkin työsarkaa työttömien kanssa tehtävän työn kehittämisessä.

Ympäristöasioihin päästiin käsiksi vasta vuosituhannen vaihteessa. Työ alkoi opettaa tekijäänsä.

-Tarvitsin tietoa ja yhteyksiä muihin toimijoihin. Samalla opin ympäristöasioista.

Sipiläisen mielestä niissä seurakunnissa, joissa on ympäristödiplomi, ympäristöasiat ovat kohtuullisessa kunnossa.

Työtä riittää edelleen, sillä diplomi pitää uusia neljä vuoden välein. Jatkossa diplomin tulee laajeta, mutta pysyä toimivana järjestelmänä.

-Sen täytyy olla helppokäyttöinen. Diplomin pitäisi olla seurakuntien apuna eikä juoksuttajana.

Perinteiseen papin pukuun Sipiläinen on pukeutunut tänä vuonna vain muutaman kerran. Ympäristötyön tekeminenkin on hänen mielestään papin työtä.

Pappeus ja ekoteologia yhdistyvät myös runojen ja rukouksien kirjoittamisena. Viime vuonna häneltä ilmestyi teos Maailma on Jumalan ruumis.

-Teologia koetaan monesti teoreettisena. Rukoukset taas ovat hyvin käytännönläheisiä. Kokeilin, muuntuuko ekoteologia rukouksiksi ja runoiksi.

Itse hän toteaa olevansa jäävi sanomaan, onnistuiko runoteos, mutta saamansa palautteen perusteella, lukijat ovat todenneet kombinaation toimivaksi.

KUVATEKSTI

Jani Laukkanen

Vuoden papiksi valitut ovat olleet erilaisissa papin tehtävissä. Ilkka Sipiläinen tiesi ehdokkuudestaan, mutta epäili, ettei kirkkohallituksessa työskentelevää pappia nimettäisi.

Teologia koetaan monesti teoreettisena. Rukoukset taas ovat hyvin käytännönläheisiä.

Ilkka Sipiläinen

Vuoden pappi

Ilkka Sipiläinen

Syntynyt 1958

Lappeenrannassa.

Kirjoitti ylioppilaaksi 1977 Kimpisen lukiosta.

Valmistui Helsingin yliopistosta 1985 teologian maisteriksi ja vihittiin papiksi samana vuonna.

Toimi pappina vuosina 1985-1991.

Kirkon yhteiskuntatyön sihteeri vuodesta 1991.

Kirkon maailmanneuvoston ilmastonmuutostyöryhmän jäsen vuodesta 2009.

Naimisissa ja aikuinen

poika.

Vuoden papin valitsee pappisliiton hallitus ehdotuksien pohjalta.

Kirjoittaja:
Heli Rautanen