Särä ja rieska vaikeita väärentää

Kalakukkohuijarikin kokee kovia viimeistään Kuopion korkeudella.

Matti Veijalainen

LEMIN särä ja Joutsenon rieska ovat väärentäjille liian vaikeita paloja. Etelä-Savossa liikkuva myyntimies on valinnut helpommaksi huijaustuotteeksi täytteettömät kalakukot, mutta kukon kotikaupunkiin Kuopioon asti hänenkään ei kannata yrittää.

-Täällä kyllä loukkaannuttaisiin, rikoskomisario Heikki Mansikka-Aho Kuopion poliisilaitokselta sanoo.

Rikosilmoituksia varmasti tulisi. Asiaa alettaisiin Mansikka-Ahon mukaan tutkia tuotepetoksena, josta voi lohjeta kovimmillaan linnatuomio.

KUNNON kalakukko on savolaisille pyhä asia. Etelä-Karjalassa Suomen seitsemänneksi ihmeeksi pyhitetty Lemin särä on suojattu rekisteröidyllä tuotemerkillä. Vaikea sitä on Säräpirtti Kippurahännän isännän Esko Hietarannan mukaan koijarin muutenkaan nimiinsä varastaa. Ei voi oikein kuvitella, että joku edes yrittäisi pelkillä perunoilla ilman lammasta.

Takavuosina oli Hietarannan mukaan aistittavissa vakoilun makua, kun muut kyselivät ennen suojausta aidon särän reseptiä. Särällä käynyt Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov ei sitä vastoin reseptejä udellut, vaikka liikkuikin muuten salamyhkäisesti.

-Gorban seurue oli tehnyt tilauksen tavallisen Virtasen nimellä. Vasta ovella selvisi, että kuka sieltä oli tulossa, Hietaranta muistelee.

RIESKALEIPÄHUIJAUSTA on periaatteessa helppo yrittää, kunhan kaapista löytyy ohrajauhoja. Oikeanmakuisen joutsenolaisen rieskan jäljitelmän, saati aidon leivän leipominen on kuitenkin vaikea laji.

-Enpä ole koskaan väärennösyrityksiin törmännyt, rieskaemäntä ja kotitalousopettaja Aune Arminen sanoo.

Joutsenossa vilpistelijä kärähtää armotta, sillä jauhoilla on väliä. Aito perinnerieska leivotaan kohotetusta taikinasta, joka on tehty höpsytellyistä ohralestyjauhoista, Arminen paljastaa. Välillä jo pelkkä erikoisjauhon saanti oli vaikeaa, kun sitä jauhanut mylly paloi.

LAPPEENRANTALAISEN vetypiirakan suojaus on pettänyt pahemmin. Kerran myyjät tosin hakivat ja saivat patentin, mutta hovissa se purettiin. Lisukkeilla täytettyä lihapiirakkaa saa siten myydä vetynä kuka ja missä tahansa.

Ehkä peli ei silti ole kokonaan menetetty. Vain Lappeenrannassa on Lappeenrannan tori, mistä puhdaspiirteisimmän vedyn saa. Siihen kuuluvat Kesämäen piirakka, kinkku, keitetty muna ja voi, konkarikauppias Marja-Liisa Pyysing muistuttaa.

Ja vielä päälle päätteeksi kunnon höyrykuumennus. Muu on enemmän tai vähemmän huijausta.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Leena Sallinen

Tuuli Truhponen

Särällä on rekisteröinnin antama suoja.

Rieskanleivontaa ei suositella huijareille.

Avomallinen kainuulainen kalakukko näyttää sisältönsä rehellisesti.

Vedyn Lappeenranta on joutunut lainaamaan plagioijille.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen