Viipurin vanerin alueella kaivetaan historiaa esiin ja pois

Ympäristösuunnitelman mukaan alueen puistoista toinen imee hulevesiä ja toinen tuo tietoon Tyysterniemen erikoisen kasvatin. Nyt alueella on meneillään maanvaihto

LAPPEENRANTA. Viipurin vanerin tulevalle asuinalueelle on valmistunut ympäristösuunnitelma. Siinä siintää rantalähiö, jossa on sekä betonia että vihreyttä ja hulevedet hallinnassa.

Alue on Lappeenrannan keskustan tuntumassa Tyysterniemen tyvessä ja Saimaan Sunisenselän rannalla.

Sinne tulee kymmenkunta kerrostaloa. Pilaritervaleppien rivistöllä reunustetut kadut ovat kaarena talojen välissä.

Rannassa on rantaraitti ja viherkaistale, joka itäpuolella laajenee Saunalahdenpuistoksi. Sinne tehdään alueen hulevesiä imevät kosteikot.

Alueen keskellä viherkaistale katkeaa kivetyksi rantatoriksi, josta leveät betoniset portaat laskeutuvat rantaan. Rantatorin toisella puolella on katu ja sen takana Benjamin Dysterin puisto.

1600-1700-luvun vaihteessa elänyt Benjamin Dyster oli kotoisin Tyysterniemestä ja aikansa omalaatuinen julkkis. Hän uskotteli olevansa Ruotsin kuningas Kaarle XII.

Viipurin vanerin alueelle on kaivettu historiasta myös katujen nimistöä.

Pursikatu ja Laivastokatu juontavat 1700-luvun lopulle ja Venäjän vallan aikaan, jolloin aluetta kutsuttiin Meriesikaupungiksi. Siellä sijaitsi Saimaan soutulaivaston esikunta.

Toistaiseksi Viipurin vanerin alueella kaivetaan pois entisen vaneritehtaan pilaamaa maata ja tuodaan puhdasta maata tilalle.

Maanvaihtourakan tekee Ekokem Palvelu Oy. Työ alkoi syyskuussa ja valmista pitää olla toukokuun loppuun mennessä.

Alueen maaperää luonnehditaan lievästi pilaantuneeksi. Sitä poistetaan arvion mukaan noin 12 000 kuutiota, jotka loppusijoitetaan Ekokemin erikoiskaatopaikoille. Tilalle tuodaan arviolta 30 000 kuutiota täyttömaata.

Töissä on seitsemän miestä, ja seitsemän rekkaa rahtaa maata alueelta ulos ja sisään.

Urakkaan kuuluu myös muun muassa vesialueen ruoppausta ja täyttöä ja rantaviivan oikaisu, kertoo hankekehitysjohtaja Panu Sivula Skanska Talonrakennus Oy:stä, joka rakentaa Viipurin vanerin alueen rakennusyhtiö YIT:n kanssa.

Yhtiöt jakavat alueen 34 000 kerrosneliön rakennusoikeuden noin puoliksi.

Skanska aloittaa ensimmäisen kerrostalon tekemisen näillä näkymin ensi kesänä. Alueen rakentamiseen vierähtänee viitisen vuotta.

Vasta sen jälkeen nähdään, miten ympäristösuunnitelma toteutuu. Sen on tuottanut Lappeenrannan kaupunki, ja tekninen lautakunta hyväksyi sen keskiviikkona.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Viipurin vanerin rakennuksista tyhjennetyllä alueella möyrivät nyt kaivurit. Taustalla on Huhtiniemen kerrostaloja.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen