Vuoden yrittäjä

Tuotteena turvallisuus

Matti Veijalainen

IMATRA. Teknosafe Oy tekee turvallisuutta. Kotinurkkiensa sammutinhuoltajasta Imatran tämän syksyn palkintofirma on kasvanut kansainväliseksi kauppiaaksi, jonka bisnes ulottuu merten taa.

-Pitkäkestoisin yksittäinen ulkomaanprojekti on ollut turvallisuusvälineistön toimittaminen Metsä-Botnian Uruguayn tehtaille. Kauppa käynnistyi 2009. Tavaraa sinne menee vieläkin, Teknosafen perustaja ja toimitusjohtaja Esko Metsi kertoo.

Metsin yritys on kasvanut myös muilta puitteiltaan. Käsissä on nyt kolmas toimipaikka. Teknosafella on oma 750 neliön kiinteistö Vuoksenniskalla, minne investoitiin myöhemmin laajentuneet tilat 1990-luvun syvimmän laman aikaan.

-Se oli hyvä aika investoida, Metsi muistelee.

SEURAAVA suuri taitekohta bisneksessä oli viime vuosikymmenen puoliväli. Kotimainen markkinakenttä muuttui alueellisten pelastuslaitosten perustamisen myötä. Laitoksista tuli keskeisiä asiakkaita, ja Metsi laajensi tarjontaansa pelastuslaitosten suurennuttua pelastuskaluston oman maahantuonnin aloittamalla.

Suuret yritykset ja julkissektorin kasvaneet kauppakumppanit ovat avanneet Teknosafelle paikan entistä suurempiin tarjouskilpailuihin. Se sopii Metsille, mutta jotain hän on jäänyt vanhoista pienempien ympyröiden ajoista kaipaamaan.

-Kaupankäynti on mennyt sähköpostihommiksi. Ihmisten kanssa naamakkain keskusteleminen on valitettavasti vähentynyt.

Hienoja kohtaamisten hetkiä Metsi kertoo kokevansa, kun takavuosilta tiskiasiakkaina tutuiksi tulleet vanhat kuntien palopäälliköt käyvät tervehtimässä ja tarinoimassa.

-Vähintään joulukahvit juodaan yhdessä vieläkin.

KUVATEKSTI

Matti Veijalainen

Esko Metsistä tuli palokalustokauppias VPK:laisuuden ja saman alan sukulaisfirmasta saadun lajituntuman kautta.

Teknosafe Oy

Imatran vuoden yrittäjä 2011.

Huoltaa alkusammutusvälineitä, myy palo- ja pelastuskalustoa ja turvallisuusvälineitä sekä tuottaa työturvallisuuskoulutusta.

Perheyritys, jonka pääomistaja on toimitusjohtaja Esko Metsi.

Henkilöstövahvuus seitsemän.

Perustettu 1981, nykyinen nimi tuli käyttöön 2005.

Liikevaihto runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Liiketulos lokakuussa päättyneellä viime tilikaudella noin 100 000 euroa.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen