Vuodenvaihde tuo jälleen lääkäripulan Lappeenrantaan

Erikoistuville nuorille lääkäreille ei löydy sijaisia. Pahimmassa tapauksessa yli neljännes terveyskeskuksen viroista jää tyhjilleen.

Anne Kokkonen

LÄÄKÄRIPULA uhkaa paheta entisestään Lappeenrannan ja Taipalsaaren terveysasemilla. Jolleivat lähiviikot tuo helpotusta tilanteeseen, yli neljäsosa viroista jää tammikuussa ilman paikalla olevaa lääkäriä.

-Kesällä palkatut 11 uutta lääkäriä ovat vielä erikoistumassa, ja he tarvitsevat paljon virkavapaata sairaalajaksoilla tapahtuvaan koulutukseen. Siksi totuus lääkäritilanteestamme on aivan toinen kuin ihmiset luulevat, avohoidon ylilääkäri Leena Suomalainen selvittää.

Lappeen vastuuyksikön 40 lääkärinvirasta viisi on tällä hetkellä täyttämättä. Viisi lääkäriä on virkavapaalla ja kolme pitkällä sairauslomalla, mutta sijaisia on vain kolme.

-Lisäksi tässä pyörivät normaalit lomat ja kaikki lyhyemmät poissaolot, Suomalainen huokaa.

Suomalaisen mukaan nykytilanne muistuttaa paljon kolmen vuoden takaista aikaa. Tällä kertaa virkoja on sentään saatu täytettyä, mutta menee nelisen vuotta, ennen kuin erikoistumiskoulutukset on saatu päätökseen ja nuoret lääkärit pääsevät työskentelemään terveysasemilla täysipainoisesti.

UUSIEN lääkärien rekrytointia tehdään koko ajan, mutta tällä hetkellä tilanne näyttää tavallistakin huolestuttavammalta. Suomalaisen mukaan pariin rekrytointiyritykseen on otettu yhteyttä, jotta ostopalvelulääkäreitä saataisiin edes päiväpäivystykseen.

-Pahimmassa tapauksessa joudumme tilanteeseen, jossa voimme hoitaa vain päivystyksen ja neuvolatoiminnan kaltaiset lakisääteiset lääkärinvastaanotot. Ei-kiireellisiin tapauksiin aikoja voidaan antaa vain hyvin vähän, Suomalainen varoittaa.

Käytännössä paine kohdistuu hoitajiin, ja asiakkailta toivotaan heille ymmärrystä. Kun lääkäreitä ei ole riittävästi, omahoitojärjestelmä ei toimi suunnitellulla tavalla. Puhelinsoittoihin vastaavat hoitajat joutuvat tekemään hoidon tarpeen arviointia mutta eivät voi konsultoida lääkärien kanssa.

Jos lääkärivaje pitkittyy, se voi vähentää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin houkuttavuutta. Pitkäjänteinen lääkärien ohjaus ja koulutus on luonut alueelle hyvän maineen, mikä on helpottanut kesäsijaisten saamista ja rohkaissut nuoria lääkäreitä asettumaan Etelä-Karjalaan.

ARMILAN terveysaseman asiakkaiden ja henkilökunnan pinnaa kiristää myös toista vuotta jatkuva peruskorjaus. Porien pärinää ja maalin katkua riittää näillä näkymin kesään 2013 saakka.

-Yli kymmenen huonetta on jatkuvasti poissa käytöstä, mutta ajatus aikanaan valmistuvista paremmista tiloista auttaa meitä jaksamaan, Suomalainen toteaa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen