Vuoksenniskan liiketonttien kaavamääräykset väljentyvät

Imatran kaavoittaja raivaa rajoituksia kaupungin pohjoisen osakeskuksen kehittämisen tieltä.

Matti Veijalainen

IMATRA. Tyhjilleen jääneet liiketilat synkistävät Imatran pohjoisen osakeskuksen Vuoksenniskan ilmettä. Kaupunki ryhtyy kirkastamaan näkymiä tarkistamalla asemakaavaa niin, että kiinteistöjen käyttötarkoituksia väljennetään.

Kaavaa tarkistetaan keskustassa Vuoksenniskantien itäpuolella seitsemällä tontilla Pajurinteen ja Torikadun väliltä. Voimassa olevassa kaavassa alue on liike- ja toimistokortteleita. Nyt liikerakennusten käyttämättömiä tiloja halutaan avata lisää myös asumiskäyttöön.

-Aloitteellisia ovat olleet varsinkin tyhjien toimistotilojen omistajat, vt. kaavoituspäällikkö Vuokko Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläisen mukaan uusi kaava avartaa mahdollisuuksia liikerakennusten saneeramiseen muutoinkin. Vuoksenniskantien itäpuolen liikekiinteistöt on rakennettu pääosin 1960- ja 1970-luvuilla.

Vuoksenniskantien ja Torikadun kulmassa oleva tyhjän Tokmannin talon tontti on tarkoituksella jätetty kaavatarkistuksesta pois. Kiinteistön omistaa liikemies Kyösti Kakkosen kiinteistösijoitusyhtiö.

Kakkosen yhtiön on määrä vuoden loppuun mennessä kertoa kaupungille, mitä tontilla tapahtuu. Vahvaksi vaihtoehdoksi uumoillaan kunnostuskehotuksia saaneen Tokmannin talon purkamista.

Kaavamuutoksella kaupunkisuunnittelijat alkavat osaltaan toteuttaa viime vuonna valmistunutta Vuoksenniskan kehittämisohjelmaa. Ohjelman ohjausryhmää johtanut Beranger Oy:n toimitusjohtaja Asko Tuomainen on tyytyväinen siihen, että liikekiinteistöjen kehittämisen tieltä aletaan raivata maankäytöllisiä rajoituksia pois.

Tuomainen raivaisi Vuoksenniskantien vartta rajumminkin. Esimerkiksi huonoon kuntoon päässyt vanha Vuoksen Asun talo on Tuomaisen mielestä purettava. Sama näkemys on kehitysohjelmakonsultilla, joka esitti tilalle uutta asuin- ja liikerakennusta.

Kehittämisohjelman kärkikohteita on liikekortteleiden lisäksi Vuoksenniskan pääsisääntuloväylän Torikadun parantaminen. Aloitukseen kaupunki on varaamassa ensi vuoden budjettiin puoli miljoonaa euroa.

-Se näyttää menevän niin kuin me täältä esitimme. Ryhmityksiä selkeytetään ja jalankulkijoiden turvallisuutta parannetaan S-marketin tultua kadun varteen, Tuomainen sanoo.

Myöhemmissä hahmotelmissa on kiertoliittymä Torikadun ja Karjalantien risteykseen. Risteyksen kautta kulkee runsaasti Stora Enson rekkaliikennettä.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Kaavatarkistukset ovat Vuoksenniskantien varressa kauppaa käyvän toimitusjohtaja Asko Tuomaisen mielestä hyvää alkua kehittämissuunnitelmien toteuttamiselle.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen