Eksote varautuu väestön ikääntymiseen

Piirin hallitus hyväksyi ensi vuoden alijäämäisen budjetin. Joka kunnassa ei yritetä tehdä kaikkea, vaan vanhustenhoito erikoistuu osittain.

Outi Salovaara

Maakunnan väestön ikääntyminen on Eksoten suurin haaste. Suuri haaste on myös toimitilojen uudistaminen vastaamaan muuttuvaa maailmaa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallitus hyväksyi perjantaina piirin talousarvioesityksen, jonka Eksoten valtuusto saa pian käsiteltäväksi. Budjetin alijäämäksi on suunniteltu 7,9 miljoonaa euroa. Toimintakulut ovat 388 miljoonaa ja tuotot hieman vähemmän, reilut 387 miljoonaa.

Budjetti pitäytyy linjauksessa, jonka mukaan toimintakulut saavat nousta enintään 2,5 prosenttia vuodesta 2011.

Piiri joutuu laatimaan budjettinsa ja toimintasuunnitelmansa niin, että harmaantuva väestö saadaan hoidettua yhä vähemmällä työssäkäyvällä väestöllä.

Etelä-Karjalassa ikääntyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että jo ennestään vanhuspainotteiseen maakuntaan tulee joka vuosi vähintään 200 uutta yli 75-vuotiasta. Kymmenen vuoden kuluessa väestön ikääntymisestä aiheutuvien palvelujen kysyntä kasvaa yli neljänneksen.

Tilanne palvelujen kysynnän ja kasvun ja niiden maksajien vähenemisen välillä heikkenee jyrkästi entisestään vuodesta 2020 lähtien. Jotta tilanteesta selvitään, Eksoten on radikaalisti tehostettava toimintaansa ja saatava enemmän aikaan vähemmillä kustannuksilla.

Piiri on ottanut tulevaisuuden haasteet huomioon vuosille 2012—2014 laaditussa strategiassaan.

Osa terveysasemien vuodeosastoista esimerkiksi erikoistuu erilaisten vanhuspotilaiden kuntoutukseen, eikä joka kunnassa yritetä tehdä samoja asioita.

Uusilla ja kevyemmillä asumispalveluilla yritetään myös lisätä tehokkuutta ja vähentää Eksoten henkilöstötarvetta.

Toimitusjohtaja Pentti Itkonen on tyytyväinen Eksoten tuottavuuteen. Nettokustannuksiltaan piiri on valtakunnan keskitasoa 20 terveydenhuollon kuntayhtymän joukossa, mutta Eksotella on maan kolmanneksi vanhin väestö. Mikäli kustannukset suhteutetaan väestörakenteeseen, Eksote on nettokustannuksiltaan viidenneksi paras.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara